Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Украйна ще се бие до победа срещу проруските сепаратисти, обяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Франс прес.

Изявлението му дойде малко след като бунтовниците обявиха, че започват офанзива срещу Мариупол, където по-рано през деня най-малко 30 души по последни данни бяха убити при артилерийски обстрел.

Още по темата
Двете страни в конфликта се обвиниха взаимно за кървавото нападение.

Украинският президент съобщи, че е свикал утре извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана с цел предприемане на допълнителни мерки предвид рязкото влошаване на ситуацията в източната част на страната.

Порошенко ще прекъсне своето посещение в Саудитска Арабия, където е, за да поднесе съболезнованията си по повод кончината на крал Абдула, и ще се върне в Украйна още днес, предаде ТАСС, цитирайки неговата пресслужба.

Както Dnes.bg съобщи, проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха по-рано днес, че започват офанзива за превземане на Мариупол.

"Офанзивата срещу Мариупол започна днес. Това ще е най-добрият начин за отдаване на почит на всички жертви ", заяви ръководителят на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко.

Малко по-късно той увери, че Донецката народна република, провъзгласена от  проруските сепаратисти в Източна Украйна, не възнамерява да щурмува стратегическия град Мариупол.

"Никой не възнамерява да щурмува. Ние не сме зверове, както управляващите в Киев", каза Захарченко. Той обясни, че е дал заповед да бъде открит огън по позициите на украинските сили източно от Мариупол, след като централните власти "решиха да хвърлят отговорността за обстрела по погрешка със свои ракети "Град" върху нас".

"До днешния ден ние не сме водили активни бойни действия край Мариупол", отбеляза  той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase