Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че започват офанзива за превземане на Мариупол, предадоха световните агенции.

Това стана часове след като най-малко 27 души по последни данни бяха убити при артилерийски обстрел срещу града на Азовско море.

Още по темата
"Офанзивата срещу Мариупол започна днес. Това ще е най-добрият начин за отдаване на почит на всички жертви ", заяви ръководителят на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко.

Той каза това на церемония в Донецк, където положи венец на мястото, където най-малко 8 цивилни загинаха при обстрел на тролейбусна спирка по-рано тази седмица, посочва Асошиейтед прес.

В петък бунтовниците отхвърлиха мирните споразумения за уреждане на конфликта и обявиха, че започват в няколко направления офанзива срещу украинските сили.

По последни данни най-малко 27 души бяха убити и над 90 - ранени, при днешния обстрел в Мариупол. Югоизточният украински град, който е под контрола на властите в Киев, е стратегическо пристанище на Азовско море.

Той се намира между Русия и анексирания миналата година от нея Кримски полуостров.

Положението по демаркационната линия на конфликта в Източна Украйна се усложни и сепаратистите преминаха в настъпление, призна и украинският министър на отбраната Степан Полторак, цитиран от ТАСС.

На заседание на оперативния щаб в Киев министърът съобщи, че бойците от самообявилите се републики - Донецка и Луганска - "преминават в настъпление не само в отделни участъци, но и в направления".

Полторак каза още, че правителствените сили съсредоточават подкрепления за отбрана на югоизточния пристанищен град Мариупол. Там се изпращат допълнително установки за залпов огън и артилерийски подразделения, съобщи ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase