Марио Драги. Снимка: архив, Reuters
fallback

"Марио Драги притиска в ъгъла гръцкия кандидат на изборите, неприемащ меморандумите на кредиторите, обвързвайки количествените улеснения с доброто му поведение", пише агенция Блумбърг в заглавие на публикация, цитирана от гръцкия сайт нюз.ин.

В нея се казва, че условията на Европейската централна банка (ЕЦБ) представляват "морков, показан на СИРИЗА", за да стигне до споразумение с тройката кредитори.

Блумбърг отбелязва, че ЕЦБ поставя условия за достъп до програмата за изкупуване на облигации, които изключват Гърция поне за шест месеца от нея, като по този начин банката увеличава натиска върху страната, независимо от това коя партия ще спечели извънредните парламентарни избори в неделя.

Според публикацията решението на ЕЦБ оставя Гърция извън програмата за количествени улеснения, докато тя реши политически въпроси, поставяни по време на предизборната надпревара.

Най-важният от тях според агенцията е свързан със стратегията на Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА води в проучванията пред Нова демокрация на премиера Андонис Самарас. А този въпрос е в контекста на неговите ангажименти да постигне широк компромис с тройката кредитори.

Гърция няма да може да участва в програмата на стойност 1,1 трилиона евро на ЕЦБ до юли заради условия, поставени от банката по отношение на облигациите, които тя може да изкупи, каза президентът Марио Драги във Франкфурт.

Гърция трябва също така да доведе до край текущия преглед на програмата за фискална консолидация, която се оценява от тройката кредитори. Този преглед в момента е спрял.

Това е един морков за СИРИЗА да стигне до споразумение с тройката, заяви Атанасиос Вамвакидис, представител на Bank of America Merrill Lynch. ЕЦБ ще изкупи гръцки облигации през юли, ако има такова споразумение. Това е най-доброто, на което Гърция може да се надява, добави той.

Ципрас се ангажира да убеди ЕЦБ и еврозоната да намалят стойността на гръцкия дълг, който те държат, за да му позволят да увеличи държавните разходи и да създаде заетост. Той каза тази седмица, че изключването на Гърция от програмата за количествени улеснения би означавало наказване на една страна, която от години страда от рестрикции.

Съществуващата спасителна програма за Гърция изтича в края на февруари. Без по-нататъшна помощ правителството в Атина ще има нужда от пари до юни, заявиха двама представители, на които се позова Блумбърг този месец.

Марио Драги пък каза, че ЕЦБ не може да държи повече от 33 на сто от дълга на всяка страна, емитираща облигации. Това маргинализира Гърция поне до изплащане на нейни задължения през юли в рамките на дълга, държан от ЕЦБ, според Драги.

Няма някакво специално правило за Гърция. Това са правила за всички страни, каза Драги и добави: "Очевидно има някои условия, преди да можем да изкупим гръцки облигации", пише още Блумбърг.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Елементарна Справедл

преди 9 години

До Никовците : А ще бъде ли нереално, ако България и българите поискат :1Да бъде признат 100-годишния геноцид над българите1913-2013 в Егейска Македония,Тракия и Мала Азия,където гърците ги клаха и издевателствуваха колкото и турците,2.Преразглеждане и компенсиране за България на всички несправедливо натрапени репарации и контрибуции в полза на Гърция,от гръцките съюзници през двете световни войни,3.Преразглеждане и връщане на неправомерно отнетите Беломорие и Солунско в пределите на България?

8

Дженъри

преди 9 години

Хариэматичният лидер е популярен сред младите, които са основно эасегнати от беэработицата!!! Кой энае, съществува въэможност, той да спечели на иэборите!!!

7

.

преди 9 години

точно така ще стане..и на всеки гръцки остров руска база..,а съседна на нея..марсианска:))))много филми гледаш:))))

fallback