Снимка: БТА

Московски съд отхвърли днес искане на Федералната служба за изпълнение на наказанията да бъде променена мярката за неотклонение домашен арест, наложена на опозиционера Алексей Навални, и той да бъде арестуван за нарушение на поставените му условия, предаде ТАСС.

Още по темата
"Съдът вече постанови условно наказание за Навални и процесуално не е предвидено разглеждането на подобни искания", обясни за агенцията прессекретарят Юлия Петрова. Според нея въпросът може да бъде решен само на апелативна инстанция при обжалване на присъдата.

Вчера Навални и брат му Олег бяха осъдени съответно условно и ефективно за присвояване на средства от клон на френската компания "Ив Роше". Олег Навални получи 3,5 години затвор, а Алексей - 3,5 години условно. Присъдите им включват също глоби и обезщетение за руска фирма, понесла според магистратите щети от извършените измами.

Опозиционерът трябваше да остане под домашен арест до влизане на присъдата в сила, но снощи наруши тази мярка и се опита да вземе участие в протест в негова подкрепа, организиран на Манежния площад в Москва. На път за мястото той бе задържан от полицията и върнат у дома си.

Защитата на Алексей Навални обжалва вече мярката домашен арест, наложена на опозиционера, но не и самата присъда.

Апелативна жалба срещу присъдата ще бъде внесена след 12 януари, когато страните ще получат пълния текст на присъдата по делото, уточни за ТАСС защитникът на Навални Вадим Кобзев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase