Алексей и Олег Навални. Снимка БТА

Руският опозиционер Алексей Навални, който по-рано днес призова поддръжниците си да демонстрират в негова подкрепа в центъра на Москва, беше арестуван на път за протеста, предаде Франс прес.

Още по темата

Навални наруши мярката си задържане под стража и напусна дома си, за да се отправи за мястото на протеста в центъра на града. Той беше задържан от полицията преди да пристигне на демонстрацията, съобщава руска независима телевизия, цитирана от Франс прес.

Навални призова за протест в центъра на Москва срещу режима на президента Владимир Путин, след като брат му бе осъден на три години и половина затвор, а той самият беше осъден условно.

"Да, домашният ми арест продължава да е в сила, но днес прекалено много ми се иска да съм с вас. Затова и аз отивам на демонстрацията" на Манежния площад до Кремъл, написа Навални в Туитър.

По-рано днес Алексей Навални бе осъден от московски съд на три години и половина затвор условно за измама, а брат му Олег получи същата присъда, но ефективна. Кметството на Москва предупреди, че полицията ще възпре
 всякакви неразрешени прояви. Когато Навални напусна дома си, за да участва в демонстрацията, Федералната служба по изпълнение на наказанията установи нарушение на режима на задържане под домашен арест и уведоми съда, съобщи представителката на ведомството Кристина Белоусова, цитирана от ТАСС.

Алексей Навални обвини руските власти в Туитър, че преследват близките му, за да го елиминират от политическата сцена.

"Този режим даже не трябва да съществува, той трябва да бъде унищожен", заяви Навални. Призивът му за демонстрация дойде след вече отправен подобен призив от негови поддръжници в социалните мрежи. Във Фейсбук над 18 000 души обявиха, че ще участват в демонстрация, предвидена за 16.00 ч. по Гринуич на Манежния площад пред Кремъл.

Според анализатори има риск от сблъсъци на демонстрантите с полицията, но и с проправителствени активисти, които също призоваха в социалните мрежи за митинг тази вечер. Делегатът на германското правителство за правата на човека Кристоф Щресер осъди присъдите на Алексей и Олег Навални и ги определи като "нов удар срещу критично настроеното гражданско общество в Русия".

"Призовавам руските власти да разрешат мирните демонстрации срещу това съдебно решение", се казва в изявление на Щресер, публикувано от германското външно министерство. Той добави, че е "дълг на руското правителство да гарантира съдебни процеси, които съблюдават правовата държава и независимостта на съдебната власт". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase