Снимка: Reuters
fallback

Самолетът на базираната в Малайзия авиокомпания AirAsia, който изчезна вчера от радарите с 162-ма души на борда по време на полет от Индонезия до Сингапур, е вероятно "на дъното на морето", заяви ръководителят на индонезийската служба за спасителни операции, цитиран от Франс прес.

 "Въз основа на наличната информация основната хипотеза е, че самолетът е на дъното на морето. Това е първоначалното впечатление, което може да претърпи развитие след анализа на резултатите от издирването", каза Бамбанг Соелистьо на пресконференция.

Oще по темата

Междувременно акциите на AirAsia на борсата в Куала Лумпур загубиха близо 7 на сто от стойността си на днешната търговия, съобщи Франс прес.

Индонезийските военни междувременно възобновиха операцията по издирването на изчезналия самолет на авиокомпанията AirAsia, съобщи  Асошиейтед прес. Адмирал Сигит Сетияна, командир на базата на  морската авиация в Сурабая, заяви, че 12 кораба, пет самолета и три хеликоптера претърсват района на изток и югоизток от остров Белитунг. Адмиралът каза, че видимостта е добра.

Към спасителните операции се присъединиха Австралия и Южна Корея. Говорител на австралийското министерство на отбраната съобщи, че в района на издирването е пристигнал военнотранспортен самолет АР-3С "Орион". Южнокорейски представител каза, че в близките два дни Сеул ще изпрати самолет, който да се включи в издирването. В момента се водели  преговори със страните, през чиито пространства трябва да прелети самолетът на ВВС на Южна Корея.

Сингапур изпрати вече два военнотранспортни самолета С-130  "Херкулес" и два кораба на ВМС. В операцията по издирването участват също три кораба и военнотранспортен самолет на Малайзия. Работата се ръководи от Индонезия, тъй като връзката със самолета е била изгубена, когато той е бил нейния сектор на отговорност. Индонезийската страна е предоставила 7 самолета, 4военни кораба и 6 изследователски съда. Основните усилия на спасителите са съсредоточени на изток и на север от остров Белитунг в Яванско море, посочва БТА.

Наземната диспечерска служба на Индонезия загуби вчера връзката с лайнера Еърбъс А320-200 на нискобюджетната малайзийска авиокомпания AirAsia, изпълняващ полет от Сурабая (втория по големина град в Индонезия) за Сингапур. Връзката е била прекъсната в района на остров Борнео 42 минути след началото на полета.

По данни на авиокомпанията на лайнера се намират 162-ма души - 155 пътници (включително 17 деца), двама пилоти, бордови инженер и четири стюардеси. Повечето от пътниците са граждани на Индонезия, но има и трима южнокорейци, един британец, един малайзиец и по един гражданин на Сингапур и Франция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

някой

преди 9 години

Дали ИД не си присвоява самолети за нещо по-така мащабно....всяка версия е възможна ,нещо не се намират напоследък самолетите ,че не знам ,бог да прости хората били в тях

17

Гошо Тъпото

преди 9 години

Да не се...окаже,че и Петко Сертов е там и накрая да го...изпишат,като...удавен.

16

Анонимен

преди 9 години

ако започнат да изчезват и влакове... тогава вече няма съмнение. << истината е някъде там >>

fallback