Владимир Путин. Снимка: БТА
fallback

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала, са комплексни.

Oще по темата
16 дек 2014 15:23
895

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин, също работят.

BusinessWeek отговаря на няколко актуални въпроса.

Защо това се случва сега? Какво се промени в понеделник?

Това, което наблюдаваме през последните дни, напомня на истинска паника. Няма нищо ново. В този момент всичко опира до психология. Страхът е взел надмощие и очевидно има щурм на инвеститори и трейдъри да изкарат парите си от руски активи. Наблюдаваме бягство от цялата страна.

Не трябва ли Кремъл да направи нещо?

Той прави. Руската централна банка се опитва да пребори тази тенденция, първо като използва запасите си от чуждестранна валута на пазара и купува рубли, надявайки се да повиши цената им. Следващата стъпка бе среднощен ход във вторник, предприет от Централната банка, която обяви драстично повишение на основния лихвен процент от 10,5% на 17%. Идеята е, че ако предложиш на хората по-висок лихвен процент, те ще са по-склонни да запазят парите си в рубли.

Нито един от двата хода обаче не проработи. Страховете взеха превес в руската икономика. Дори драстично по-високият лихвен процент не може да убеди хората да задържат парите си в рубли.

Какъв е най-добрият вариант за Русия в момента?

В един идеален свят Путин ще види, че икономиката се срива. Отслабващата валута и повишаващият се лихвен процент заедно правят смъртоносна комбинация от свиване на икономиката и галопираща инфлация. Руският президент трябва да се опита да убеди Европа и САЩ да отслабят санкциите. Това вероятно би било достатъчно, за да успокои паниката и да предложи реални икономически ползи. За да направи това, той ще трябва драстично да намали намесата си в Украйна. Честно казано, това е изключително малко вероятно. Авантюрата на Путин в Украйна е изключително подкрепяна в Русия и това е единственото нещо, което му върви добре, пише още BusinessWeek.

Най-лошият сценарий? Достигнахме ли го?

Пълен икономически колапс и хиперинфлация. Плашещо е да се мисли какво може да направи Путин в отговор на това. Голямото притеснение е, че той ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт, за да може да убеди народа на Русия, че проблемите му са причинени от външен враг и че сега е моментът да се изправи военно.

Малката утеха: Хайверът и водката ще поевтинеят много, нали?

Мне. Заради прекомерния улов в Русия има забрана за див черен хайвер от 2007 г. Почти целият хайвер в момента се гледа в рибни ферми и се внася от Калифорния, Япония и други места. Водката също няма да стане по-евтина Международната марка Столичная се бутилира в Люксембург от SPI Group. Smirnoff е собственост на Diageo и почти всички марки, които мислите за руски са собственост на международни конгломерати, които се справят повече от добре.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

285

Анонимен

преди 9 години

Не мислете за тях ами погледнете България - не мислете и за България, там скоро комунистите идват на власт!

284

Морския

преди 9 години

Защо коментирате само рублата , а не виждате , че и украинската гривня се срина . Не мислете за тях ами погледнете България.Едвам има средства правителството да вържи бюджета.В момента икономиката ни е много зле , даже притеснително зле.25 години седим и гледаме все в чуждите дворове, чуждото нещастие ,а не гледаме и не предприемаме нищо за да спасим България.

283

Tina

преди 9 години

Tina целуна портрета на Путин. Оргазмът разтърси тялото и като електрически ток.

fallback