Снимка: Reuters

Според държавния департамент на САЩ основните причини за срива на руската рубла са падането на цените на петрола и общата икономическа ситуация в Русия. Това предаде Газета.ру, цитирана от „Фокус”.

Още по темата
„Това, че Русия се опита да анексира Крим и продължава да подкрепя сепаратистите, разбира се има своята цена. Но икономическата ситуация в Русия и много решения, които се налага страната да взема, са резултат не само на санкциите”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Тя припомни, че санкциите не са насочени срещу руския народ, а имат за цел да покажат, че действията на Русия „имат своята цена”.

Междувременно „РБК daily” пише, че отслабващата рубла вече удря печалбите на компаниите, които са ориентирани към внос или имат производствени разходи във валута. Най-леко понасят кризата производителите на хранителни продукти, те търсят доставчици в Русия и маркират руските стоки като „икономични”. Авиокомпаниите,туроператорите и продавачите на автомобили засега смятат, че девалвацията не влияе на техните цени.

А ето, че строителите, които нямат валутни задължения са готови да спрат работа- банките повишават процентите по техните кредити и лихвените проценти по ипотеките на частните заемополучатели, пише изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase