Снимка: архив, Reuters

Вече няма изгледи да бъде подновен проектът "Южен поток", смята Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. "Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет", пояснява експертът, говорил пред РИА Новости.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток", б. р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва Симонов.

Още по темата

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва московският специалист, проректор на Финансовия университет към правителството на Русия.

В коментар за сегашните планове на Москва да пренасочи енергийните си проекти към Турция Симонов изтъква, че според оценки транзитът през Турция ще е по-рисков. "Все пак в тази страна има силни ислямистки нагласи и кой знае каква ще е властта там след десетина години, какъв курс ще поеме страната. С България беше по-лесно да се градят отношения", заявява той.

Турция "получи фантастичен подарък", защото там се концентрират вече и каспийските, и близкоизточните, и руските газови потоци. Сега тя може да диктува свои условия на Европа, казва Симонов.

Европейски делегации вече се отбиват в правителството на Турция, която вече години "е запратена от собствените им чиновници на десето място в опашката за влизане в ЕС", коментира руският експерт.

Трудно е да кажем как ще постъпи Турция с новите си козове. Може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа". Страната обаче има пред себе си лошия пример на Украйна, разкъсана в крайна сметка от подобни противоречия, добавя Константин Симонов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase