Снимка: Pixabay

13-годишна ученичка роди по време на екскурзия в град Затов в Полша. Момичето се почувствало зле и отишло в тоалетната, където родило бебето.

Учителите, ученици и персонала на почивната станция веднага се притекли на помощ след като чули писъците на новороденото. Случката е от 15 май, предава полското издание Fakt.

По-рано същия ден всички ученици били в увеселителен парк и се забавлявали. Никой от ръководителите не е забалязал, че има бременно момиче.

Новороденото е момче и според специалисти е родено преждевременно. То е закарано в университетската болница в Краков, а по неофициална информация състоянието му е тежко, цитира bTV. 13-годишната ученичка е в родилното отделение на болницата в Освиенцим, състоянието ѝ е стабилно.

Прокуратурата разследва неизвестно лице за полов акт с лице под 15-годишна възраст. Ако извършителят е пълнолетен, според полското законодателство той ще бъде изправен пред присъда между две и дванадесет години.

При тази ситуация няма значение дали момичето е било жертва на изнасилване или половото сношение е било по взаимно съгласие. И в двата случая 13-годишното дете е жертва на престъпление. Ако бащата на детето не е навършил пълнолетие, случаят ще бъде разгледан от семеен съд.

Според официалната статистика през 2022 г. в Полша са регистрирани 306 155 раждания. При 171 от тях майките са били на 15 години или по-малки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase