Снимка: Reuters, архив
fallback

Френското правителство демонстрира днес волята си да превърне борбата срещу расизма и антисемитизма в национална кауза, дни след нападение над еврейско семейство в парижко предградие, предизвикало възмущение във Франция, предаде Франс прес.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов изтъкна засилващото се чувство на безпокойство сред еврейската общност във Франция - най-голямата в Европа - пред една "истинска социална патология", която бележи възход в страната.

"Трябва да превърнем борбата с расизма и антисемитизма в национална кауза, привличайки всички заинтересовани институции, хората на изборни длъжности, организации, представителите на различните вероизповедания", каза министърът.

Казньов говори пред няколкостотин души, събрали се в парижкото предградие Кретьой, за да осъдят нападението преди шест дни в града срещу младо еврейско семейство, жената от което била изнасилена, а апартаментът им - ограбен.

Според следователите тримата нападатели "са изхождали от схващането, че щом някой е евреин, той има пари". Има подозрение, че в началото на ноември същите лица са смазали от
бой седемдесетгодишен евреин в същия град. Деянието отпреди седмица предизвика бурно възмущение в
страната и сред френската еврейска общност. В четвъртък президентът Франсоа Оланд заклейми "злото, което разяжда френското общество".

Казньов призна днес, че антисемитските актове и заплахи във Франция са се увеличили повече от два пъти от началото на годината до октомври и уточни, че през първото полугодие са образувани съдебни дела по повече от 930 случая.

Евреите се чувстват застрашени, някои вече напускат Франция, отбеляза председателят на Представителния съвет на еврейските институции във Франция Роже Кюкерман.

Републиката ще ви защити с всичките си сили, ще ви закриля неизменно от думи и действия, които накърняват основните ценности, върху които тя се гради, увери Казньов.

Със своите половин милион членове еврейската общност във Франция е третата по големина след тези в Израел и САЩ. За първи път обаче миналата година Франция стана страната с най-много емигранти, заминали за Израел (4566), по икономически причини и заради антисемитските настроения във Франция, посочват високопоставени представители на еврейската общност.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 9 години

Не знам за Франция, но в Англия, особено Лондон, има сериозни антисемитични влияния, дори сред образовани, традиционно християнски индивиди. Пресата ги подклажда не знам защо. Светът се връща назад. А последният български цар се е опитвал да спаси евреите.

51

Анонимен

преди 9 години

Не знам за Франция, но антисемитзмът е много силен в Англия, особено Лондон, дори сред образовани хора, които поне традиционно са християни, ако не активно практикуващи. Усеща се и в пресата.

50

драги "историци

преди 9 години

Стига сте писали тези тюркиски глупости. Българите не са тюрки и никога не са говорили тюрски език. Няма никакви доказателства нито в изворите, нито лингвистични, нито в обичаите, нито в имената (преди покръстването).Колкото до така наречените казански татари, те не са българи и не говорят старобългарски. Говорят кипчатски език и повечето от тях имат силно изразени монголоидни черти. Сега се погледнете в огледалото и помислете имате ли нещо общо.

fallback