Снимка: БГНЕС

Преди повече от 24 часа студенти, протестиращи за справедливост в Палестина, окупираха Хамилтън Хол в  университета "Колумбия". След това събитията се развиха светкавично.

Между 80 и 100 полицая нахлу в сградата, арестувайки десетки активисти. Те са използвали тийзъри за да дезориентират протестиращите. В мрежата пък се появиха видеа, които показваха как полицаи в екипировка за борба с безредиците се катерят по стълба, за да влязат на втория етаж на Хамилтън Хол. След това протестиращите бяха изведени и отведени в полицейски автобуси, докато други се събират и дори ги аплодират.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JewsOfNY / Jewish life in New York (@jews_of_ny)

"Колумбия" разреши полицията да влезе, след като демонстрантите се противопоставиха на крайния срок да се разпръснат. След като залата беше "окупирана, вандализирана и блокирана, не останахме без избор", казаха от университета.

По-късно полицията каза, че е изчистила всички протестиращи от Хамилтън Хол - и палатков лагер на тревните площи, който е бил около две седмици.

Късно снощи обаче сагата продължи - про-палестинския протест се сблъска с про-израелски и настана същински хаос.

В социалните медии има съобщения, че произраелски демонстранти са започнали да атакуват пропалестинския лагер през нощта. Срещу палатките е била хвърляна пиротехника. Някои протестиращи с маски са пристигнали посред нощ в опит да съборят барикадите, съобщава вестник Los Angeles Times.

Според Дилън Уинуърд, който самият работи за вестник Daily Bruin, репортер на вестник в университета е бил "ударен със сълзотворен газ", докато е отразявал сблъсъците в UCLA.

Произраелски контрапротестиращи, които се появиха от около 22:00 часа местно време (05:00 GMT), хвърляха предмети, включително "фойерверки, скутери, бутилки с вода и сълзотворен газ", каза Уинуърд пред BBC News преди малко.

Полицията в Лос Анджелис потвърди, че техните служители са били разположени в кампуса, след като университетските администратори по-рано обявиха "незаконно събрание".

Междувременно екип за сигурност, назначен от университета, се е оттеглил, казва Уинуърд, защото са смятали, че вече не могат "безопасно да държат" буферната зона.

NYPD clash with Columbia protesters, making dozens of arrests and clearing the entire encampment in 2 hours.

Hundreds of officers in riot gear swiftly removed all of the students and protesters who had been encamped on the campus for 2 weeks.

Over 100 arrests. pic.twitter.com/FnXXbAgkoy

— Oli London (@OliLondonTV) May 1, 2024

Не е ясно какво е причинило избухването на насилие във вторник вечерта, но има съобщения, че контрапротестиращите са съборили бариера, която е образувала въпросната "буферна зона" между двете групи.

 

Американските университети са обхванати от протести през последните дни. Студентите настояват за бойкот на компании и лица, свързани с Израел по време на войната в Газа. Колумбийският университет е едно от основните бойни полета в про-палестинските протести. Но през последните 24 часа имаше арести и в други университети, според съобщения в американски медии.

City College New York: Десетки арестувани по време на нощен протест в кампуса в Харлем

Университетът на Северна Каролина Чапъл Хил: Най-малко 36 протестиращи задържани при протест на палатки

Университет във Флорида: Петима души са арестувани

В "Колумбия" в момента има голямо полицейско присъствие и шепа протестиращи извън кордона на лагера. И двете страни укрепват пространството си - полицията поставя метални барикади, а протестиращите поставят дървени дъски и протестни знаци.

За журналистите в момента е трудно да видят лагера, пишат от BBC. Полицията ги държи на около 30 м, а протестиращите не позволяват достъп от задните входове.

След сблъсъци през нощта е относително тихо. Някои протестиращи извън кордона казаха, че учениците в лагера са ги напръскали със спрей за мечки през нощта.

Между полицията и протестиращите има голям екран, показващ снимки на хората, отвлечени от Хамас при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, което предизвика военната операция на Израел в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase