Снимка: Ройтерс, архив

Ако властите в Киев, които извършиха преврат, не бяха прибегнали до насилие, в Украйна нямаше да има криза в сегашните мащаби, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Още по темата
"Убеден съм, че ако извършилите преврат киевски власти не бяха прибегнали до сила и бяха уважавали споразумението за уреждане на ситуацията, което подписаха на 21 февруари Кличко, Яценюк и Тягнибок с Янукович, нямаше да има никаква криза в Украйна със сегашните мащаби", каза Лавров в интервю за телевизионния канал "Лайф нюз" и в. "Известия.

По думите му Русия се надява, че след парламентарните избори в Украйна ще преобладава "здрав, прагматичен и неагресивен подход".

Според него работата по окончателното определяне на разделителната линия между враждуващите страни в конфликта в Югоизточна Украйна е близо до завършване.

"Разчитаме, че в близките 2-3 дни тази линия ще бъде съгласувана. После ще стане възможно изтеглянето на тежкото въоръжение на двете страни, а това, разбира се, ще стане решаващ фактор в плана за успокояване на ситуацията и предотвратяването на инциденти", заяви той.

Сергей Лавров каза, че Москва очаква изборите в т.нар. Луганска и Донецка народни републики да се състоят и е готова да признае резултатите от тях.

"Изборите, които ще бъдат произведени на 2 ноември на териториите на провъзгласените Луганска и Донецка народни републики, ще бъдат важни от гледна точка на легитимиране на властта", заяви той.

"Очакваме изборите да се състоят, както е уговорено. И ние, разбира се, ще признаем резултатите от тях. Надяваме се волеизявлението да бъде свободно и никой отвън да не се опитва да го наруши", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase