Снимка: архив, Reuters
fallback

Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, пише британският в. "Индипендънт".

През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията, след като се е заразило с ебола от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна.

Oще по темата

В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено хващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.

Според Световната здравна организация "се смята, че плодовите прилепи от семейство Pteropodidae са естествен гостоприемник на вируса ебола".

Сериозността на сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни.

Но решението не е толкова просто, защото при евентуална забрана тази дейност, чийто размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално. Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.

Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни. Затова учените смятат, че трябва да се положат усилия за образоване на хората, които се занимават с тази дейност, отбелязва "Индипендънт".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Атакист

преди 9 години

Да ви кажа как се зароди холерата в природата. Отиде един мизерен индиец и се исра в свещената им река Ганг. Оказа се че бактериите от мизерника не само не загиват но се чувстват уютно като у дома си във водата и могат да плуват отлично и да се размножават в нея. И така първо околностите около реката се заразиха а после цяла Индия а после целият свят и натръшка сума ти милиони. Има го научно. Човека е най-големият бацил в природата.

27

Nox

преди 9 години

"Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп"Поредните глупости!Това ми напомня за малоумния филм Contagion от 2011та. Актьорският състав беше много богат -- много и все известни актьори, защото пропагандната машина не пести ресурси.Та какво стана във филма. Епидемия, хората измираха като ***, като най-накрая дадоха как започнало всичко: един прилеп изпусна някаква храна и едно прасе я изяде.Разборайте:"Не го направихме ние вируса в лаборатория, прилепът беше!"

26

27-ми

преди 9 години

Отделно, нали някой огромен концерн трябва да направи милиарди от ваксина срещу ебола.....особено, ако тя стане пандемия (дори и само на пропаганда), ще е напълно достатъчно да се спечелят тези милиарди....а на тия дали им пука изобщо за "диваците ***" и за нас и за вас и за другите.....???

fallback