Снимка БТА

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл съобщи, че е наредил да се формира специална група от 30 медици, които да помагат в случай на нужда на цивилния медицински персонал в САЩ в справянето с ебола, предаде Асошиейтед прес.

С формирането на групата е натоварен шефът на Северното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Чък Джейкъби, съобщи говорителят на Пентагона контраадмирал Джо Кърби. Екипът ще се състои от 20 медицински сестри с опит в обслужването на пациенти в тежко състояние, петима лекари по инфекциозни болести и петима инструктори по протоколите за предпазване от заразяване. Групата ще премине подготовка във Форт Сам в Сан Антонио, Тексас, след което ще бъде готова за изпращане във всяка точка на страната. "Медиците няма да пътуват до Западна Африка или в друга страна, а ще оказват помощ на територията на САЩ, ако медицинските ни специалисти сметнат това за целесъобразно", каза говорителят на Пентагона.

Досега в САЩ са потвърдени три случая на зараза с вируса - либириеца Томас Дънкън, който почина преди няколко дни, и две грижили се за него медсесри. В момента повече от 100 души, които са били в контакт със заразените, са поставени под наблюдение от лекарите.

Нови инструкции за предпазване на медицинския персонал от заразяване с ебола се разработват в момента от Федералния център за превенция и контрол на болестите по препоръка на Световната здравна организация, съобщи по Си Би Ес директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните болести Антъни Фоузи, предаде Ройтерс. Здравните работници и в момента носят защитни облекла и маски, но някои участъци от кожата им остават открити. Новите правила ще коригират този пропуск.

Германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер заяви, че  Европейският съюз трябва да обмисли изпращането на цивилна мисия в Западна Африка в помощ на битката с епидемията от ебола, предаде Асошиейтед прес.

На среща със здравни експерти в Берлин Щайнмайер изрази  мнение, че Евросъюзът трябва да действа по-бързо и по-ефективно и да сподели възможностите си в битката с вируса. По думите му  най-малкото съюзът трябва да изпрати мисия от експерти. Той не посочи никакви подробности, а само каза, че тази мисия ще послужи като "платформа за изпращане на медицински персонал" от страните в ЕС, които не са представени в района.

Щайнмайер съобщи, че на днешната си среща в Люксембург външните министри на ЕС ще координират действията на страните  членки в подпомагането на битката с ебола.

Германският министър на здравеопазването Херман Грьое  потвърди информация на "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че Берлин ще наеме санитарен самолет, специално оборудван за транспортиране на пациенти със симптоми на заразяване с вируса ебола, предаде Франс прес. Френският външен министър смята, че прекратяване на полетите до страните, обхванати от епидемия от ебола, би било "огромна глупост".

Френският външен министър Лоран Фабиюс се обяви против идеята за прекъсване на полетите до страните, обхванати от епидемия от ебола, предаде Франс прес. "Унищожаването на мостовете с тези страни, прекъсването на
авиовръзките с тях би било огромна глупост. И това могат да потвърдят всичките ни експерти", заяви Фабиюс в Пекин, където бе на работно посещение.

Според френския първи дипломат подобна стъпка може да доведе до таен превоз на хора от тези страни, в резултат на което вирусът ще се разпространи още по-бързо в Европа. "Хората от тези страни ще пътуват до други държави, откъдето ще продължат със самолети за Европа, без да преминат при това през никакви медицински проверки", каза министърът.

Изявлението на Фабиюс бе по повод искане на профсъюза на стюардите и стюардесите от "Ер Франс" за прекъсване на полетите до Конакри заради ебола.

От събота френските власти въведоха по летищата и бордовете на самолетите, пристигащи от Конакри, санитарен контрол и проверка на телесната температура на пасажерите. Темата за епидемията от ебола бе нашироко обсъждана между Фабиюс и китайските му събеседници, посочва Франс прес. Франция и Китай изразиха сериозна загриженост от разпространението на вируса в Африка и обявиха, че ще увеличат помощта си за засегнатите страни.

От Китай Фабиюс отпътува директно за Люксембург, където днес външните министри от ЕС ще обсъждат координиран европейски отговор на епидемията от ебола. По последни данни починалите от ебола са надхвърлили 4500.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase