Снимка: архив Ройтерс
fallback

Австралийската столица Канбера е най-доброто място за живот в света, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Канбера води в класацията на регионите, докато Австралия оглави списъка на страните с най-добри условия за живеене, изпреварвайки Норвегия, пише BBC.

За целите на изследването ОИСР класира 362 региона във своите 34 страни членки. Организацията е използвала девет показателя за благополучие, включително доходите, образованието, работните места, безопасността, здравето и околната среда.

В топ 10 попадат пет австралийски града, включително Сидни, Мелбърн и Пърт. Сред местата с най-добри показатели в света са Ню Хампшир във Великобритания и Минесота в САЩ.

Мексикански щати пък заемат почти всичките 10 най-зле представили се региони в класацията.

На ниво държава Мексико, Турция, Унгария, Полша и Словакия са отбелязани като най-лошите места за живеене.

Медиен отзвук

Класацията на ОИСР изпълни с гордост някои австралийски медии и се оказа изненада за други.

"Канбера е най-доброто място за живот в най-добрата страна в света“, пише Sydney Morning Herald, докато конкурентната медия Herald Sun пусна заглавие „Наистина ли Канбера е най-добрият град в света? По-скоро смъртно наказание“.

Според Canberra Times списъкът „за пореден път потвърждава това, което много от местните хора в Канбера отдавна знаят: че градът е най-доброто място за живеене в света“.

Проучването на ОИСР е едно от малкото, които анализират качеството на живот в страните.

"През последните години се наблюдава, че увеличаването на осведомеността за макроикономическите данни като БВП не дава подробна картина за условията на живот на обикновените хора", посочва на сайта си организацията.

"Разработването на статистически данни, които могат по-добре да отразяват по-широк кръг от фактори, имащи значение за хората и тяхното благосъстояние, са от решаващо значение за доверието и отчетността на публичните политики и самото функциониране на демокрацията“, допълват от ОИСР.  

Още новини за икономиката на Австралия можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

до 16

преди 9 години

не знам за "супербогаташите от Арабския свят" но миналата година Анджелина и Брад Пит живяха в Сидни и Анджелина често можеш да я видиш около Аквариума защото си водеше децата там да играят. Хората напълниха нета с снимкиОт 2011 Австралия депортира бежанците в Папуа при канибалите и проблема с глада в Папуа се реши."Кенгурата решиха да плащат на агенции"а коалите си купиха банки, и щраусите въртят казина...и отивай да си пиеш хапчетата, и сънувай как "супербогаташите" живеят в Люлин 9

12

до 16

преди 9 години

"не вярвам на работника да му остава нещо в джоба като си плати сметките"а да забеляза че класацията включва BLI (better life index) един от критериите е доход на хората - изчислява ДОХОДА МИНУС РАЗХОДИТЕ и от ПОЛУЧЕНОТО гледа колко неща можеш да си купиш по цени в магазините на съответната страна, Ето тва е лайф стандарт.Този и останалите критерии са изчислили Австралия на 1во място dnes.bg/world/2014/05/10/avstraliia-nai-dobrata-strana-za-jiveene.224996,3Ето за чугунените глави по подробно

11

Анонимен

преди 9 години

Cleo австралйския долар от край време е около американския долар малко под или над 0,95-1,10Като осредниш колебанията за годините ще получиш че са еднаквиСредно последните 2 години е 7 цента под защото предните 3-4 години е бил 5 цента надАко те интересува защо прави така мисля че си объркал форумаДо 18,Крокодили има към Даруин и районите са обозначени, така че си е на твоя отговорност ;)Едно от първите имена на Австралия е Зеления Континент което се ползва и до днес, ако потърсиш ще видиш

fallback