Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще се превърне ли Доналд Тръмп в първия президент на Америка, който е осъден по криминални обвинения и каква роля ще изиграе неговата популярност за окончателната присъда? Едно е сигурно - предизборната му кампания определено не страда от цялата суета около съдебния процес.

Средствата, които кампанията на Тръмп събра и продължава да събира, чупят всевъзможни рекорди, това твърдят юристи от екипа му. "В рамките на 24 часа след произнасянето на присъдата се появиха и десетки хиляди нови дарители. Мисля, че американският народ вижда за какво става въпрос. Надяваме се, че при обжалването тази присъда ще бъде отменена“, посочва юрист, цитиран от Voice of America.

Въпреки че по време на процеса прокурорите твърдяха, че Тръмп е фалшифицирал документи с цел да повлияе на резултатите от изборите през 2016 година, повечето от екипа му твъдят, че присъдата по-скоро ще му помогне, отколко да му навреди.

Уес Мур, който е губернатор на Мериленд, е на друго мнение и казва, че присъдата няма да помогне на Тръмп в политически план. "Това, което ще има отзвук в общността, е да имаме президент като Байдън, който действително се фокусира върху нашето бъдеще“, казва Мур, пише Нова.

Веднага след като присъдата на Доналд Тръмп стана ясна, той даде и ексклузивно интервю за “Fox”, където коментира възможнистта да бъде изпратен в затвора или да бъде под домашен арест. “Мисля, че за хората би било трудно да го приемат, знаете, в определен момент има дадена точка на пречупване“, каза тогава Тръмп.

Но какво мислят Байдън и екипът му за всичко това?

През целия си мандат, а и в кампанията си сега, Байдън не спира да повтаря, че никой не е над закона. От екипа му дори си позволиха да публикуват клип от интервюто на Тръмп в социалната мрежа Х. Той е озаглавен „Осъденият престъпник Тръмп предполага, че ще има прояви на насилие, ако бъде поставен под домашен арест“.

Байдън използва ситуацията, за да подчертае негативните черти в характера на опонента си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase