Снимка: Ройтерс

Цели 25 години след падането на стената в Берлин и 24 години след обединението на ФРГ с ГДР различията между двете части на страната остават. И то не само по отношение на икономиката, но и в чувствата към самото събитие.

Според анкета на Infratest dimap около 75 на сто от източногерманците оценяват обединението като положително събитие. В Западна Германия обаче само по-малко от половината (48%) виждат в него повече положителни, отколкото отрицателни страни, предава DPA.

На изток има твърде малко „процъфтяващи райони". Икономическата мощ в източната част на страната е с една трета по-малка от нивото на провинциите в западната част на Германия. От известно време разликата се затваря с все по-бавно темпо.

Но и това не е всичко – източноевропейците печелят доста по-малко. Средностатистическото възнаграждение в западната част на страната възлиза на 3094 евро на месец, докато на Изток то е 2317 евро.

По отношение на нивото на безработицата обаче разликата се топи. В Източна Германия то е на най-ниското ниво от 1991 г. насам. Въпреки това безработицата там е 9,1 на сто, докато на Запад възлиза на 5,8 на сто.

В едно икономическо отношение обаче Изтокът има предимство. Благодарение на факта, че там хората започваха по-рано кариерата си, сега пенсиите са по-високи. Според последните данни средностатистическите пенсии в Източна Германия възлизат на 1096 евро за мъжете и 755 евро за жените. В западната част сумите са съответно 1003 евро за мъжете и 512 евро за жените.

Въпреки това обаче състоянието на средностатистическия източногерманец е наполовина по-малко от това на западногерманеца. Докато пълнолетните жители на Запада разполагат с около 94 хил. евро, източногерманците имат средно по около 41 хил. евро. Средната стойност на използваната недвижима собственост възлиза на 151 хил. евро на Запад и само на 88 хил. евро в източната част на страната.

Различия има и по отношение на ифраструктурата. Източногерманските улици са по-опасни, а особено опасни според статистиката са тези в Бранденбург. През 2013 г. вследствие на катастрофи там са починали 69 германци на 1 млн. жители, а в друга източногерманска провинция – Саксония-Анхалт, делът е бил 61 на 1 млн. Средностатистическият показател за Германия е 41 починали на 1 млн. жители.

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и ГДР от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989 г. На 3 октомври 1990 г. Германската демократична република престава да съществува. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase