Снимка: Reuters

Екип на Върховния комисариат на ООН за човешките права ще започне разследване по твърдението за открити тела в пуст терен, близо до Донецк, съобщи говорителка на ООН, цитирана от Франс прес.

"Липсва яснота" около откритите тела и техния брой, заяви Равина Шамдасани.

Още по темата
Тя призова за независимо разследване, като подчерта, че съгласно международното право експертите на комисариата не са квалифицирани да изпълнят тази задача. Разследването, което те ще направят, е обикновено наблюдение, уточни тя.

Според руската телевизия Ен Ти Ви бунтовници открили четири тела, на трима жени и един мъж, близо до село Комунар, на изток от Донецк. Руските медии обвиниха украинските военни, че са измъчвали и убивали цивилни. Това твърдение бе категорично отхвърлено от армията на Киев.

Максим Шевченко, член на Съвета при президента на Руската федерация по развитието на гражданското общество и правата на човека, възнамерява да замине за Донецк да разследва фактите около масовите гробове в този район, предаде ИТАР-ТАСС.

Шевченко предполага, че хората, които са били намерени в миньорски шахти, са станали жертва на украинската Национална гвардия. "Сред убитите има и вече разпознати от роднини тела на опълченци със следи от мъчения", казва Шевченко, като се позовава на данните на донецки правозащитници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase