Снимка: Reuters
fallback

Русия вдига митата на стоки от Украйна 10 дни след началото на процеса на прилагане на споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС), се посочва в публикуваното днес постановление на руското правителство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Oще по темата

Новите мита ще важат за месото, млечните и сладкарските изделия, плодовете, зърнените култури, а също за бирата, виното, спиртните напитки и цигарите. Освен това митническите тарифи ще бъдат увеличени за леките автомобили, автобусите, хладилниците, облеклото, обувките, санитарния фаянс, изделията от черни метали, стъкло, цимент, бетон, пластмаса и минерални торове.

В списъка са включени пътническите и товарните кораби, машиностроителната продукция, козметиката, тъканите, мебелите и спортното оборудване, внасяни в Русия от Украйна. Общо в правителственото споразумение са посочени 174 стокови позиции, пише БТА.

В петък премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал постановление за въвеждане на митнически тарифи за украинските експортни стоки. Той отбеляза, че "тези мита ще бъдат въведени, ако Украйна все пак започне да прилага икономическите текстове от споразумението (за асоцииране с ЕС – бел. ред.) преди определения срок или с други думи започне юридическо или фактическо прилагане на тези положения".

В петък обаче текстът на постановлението не бе публикуван, уточни ИТАР-ТАСС.

По-рано миналата седмица Европейският парламент одобри споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което включва и споразумението за свободна търговия.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1-и ноември тази година, но на 12-и септември Брюксел, Киев и Москва се договориха за отлагане на срока до края на 2015 г.

Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Още новини от Свят четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Белята

преди 9 години

До Истината-94: Допълвам, процесът с отърваването от събраните долари тече няколко години. Но сега е на висока скорост. Целта е да се освободят от доларите/срещу стоки/ , защото после няма да са им нужни. Сега някои не вярват в това, но нека проследят процесите и ще видят !

80

Големия удушвач

преди 9 години

До Анонимен 42: Прави разлика между окупационна армия и такава, идваща от фронта ! Ако можеш, разбира се. Тоест - констатираш, но не си отговаряш, ЗАЩО !

79

Белята

преди 9 години

До Доктор Сър Пичук - 21 : В мозъкът ти има лед от 100 години !

fallback