Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Русия ще спази всички споразумения между ЕС и Украйна, но ще задейства "предпазни мерки", ако търговското споразумение между Брюксел и Киев влезе в сила по-рано от предвиденото, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Той подкрепи предложението на Министерството на икономическото развитие за създаване на работна група за наблюдение на украинското законодателство и фактическите действия на Киев по асоциирането на Украйна с ЕС, допълва ИТАР-ТАСС.

В петък ЕС и Украйна решиха да отложат прилагането на споразумението за свободна търговия до края на 2015 г. като помирителен сигнал към Русия, която е в обтегнати отношения с Украйна заради кризата в източните части на страната.

Още по темата

Руската федерация обаче счита, че договорката за отлагане трябва да получи юридически израз чрез актове на украинската Върховна рада и на Европейската комисия, цитира ИТАР-ТАСС изказване на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Той съобщи, че е подготвил писма в този смисъл до еврокомисаря за търговията Карел де Гухт и външния министър на Украйна Павло Климкин. В писмата се отправя предупреждение, че ако Москва установи "пълзящо" прилагане на споразумението за свободна търговия преди края на 2015 г., ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

Потенциалните негативни последици от прилагането на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС са били обсъдени и от Съвета за сигурност при руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Тема на заседанието е бил и ходът на мирния процес в Източна Украйна, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение между Украйна и ЕС, което е интегрална част от споразумението за асоцииране, шокира не само украинците, но и някои европейски дипломати в Киев, предава Франс прес.

Още в петък вечер украинският заместник министър на външните работи Данило Лубкивски обяви, че подава оставка с обяснението, че отлагането излъчва лош сигнал.

За мнозина в Украйна ситуацията с прилагането на търговското споразумение напомня тази в края на 2013 г., когато отново под натиска на Русия тогавашните власти в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС и това доведе до неколкомесечни придружени с насилие протести в Киев и други градове.

Най-много критики предизвиква липсата на информация за условията, при които е взето решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение, отбелязва още Франс прес. Агенцията цитира журналиста Сергий Висоцки, според когото властите в Киев не са дали никакво обяснение за решението си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase