Снимка: БТА

Видеото, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, е инсценирано, твърдят експерти, цитирани от „Дейли мейл“.

Още по темата
Шокиращият клип с екзекуцията на журналиста е част от пропагандата на Ислямска държава. Видео специалистите, анализирали клипа, твърдят, че той е направен преди убийството на Фоули. След това кадрите са били редактирани и обработени, за да бъдат показани на света.

Самата смърт на Фоули не се оспорва, но специалистите твърдят, че то се е случило година по-рано. Твърденията са, че журналистът е бил продаден от подкрепяната от САЩ Свободната сирийска армия на Ислямска държава. Говорителят на президента на Сирия Башар Асад - Бутайна Шаабан, обясни, че в ООН са били информирани за смъртта на Фоули още преди година.

„Ислямска държава е само продължение на това, което се случва в Сирия през последните три години. Джеймс Фоули е убит преди година, просто Ислямска държава сега показват кадрите от смъртта му“, обяснява още тя.

Ако Западът наистина е знаел за убийството на Фоули още преди година, вероятно информацията е била омаловажена, тъй като идва от режима на Асад. През последните дни сирийското правителство се възползва от заплахата Ислямска държава, за да промени репутацията, която има пред Запада.

Други факти пък си противоречат с твърдението на Шаабан, в това число и показанията на Даниел Отосен, датския журналист, който бе държан в плен заедно с Фоули и бе освободен през юли.

Твърденията на режима на Асад идват, след като властите в Обединеното кралство заявиха, че са много близо до идентифицирането на джихадиста от видеото.

Според видеоспециалисти е възможно дори мъжът на снимката да не е убиецът на Фоули. Според съдебномедицински експерт, потърсен от "Дейли мейл" и пожелал анонимност, заявява, че не вижда следи от кръв или наранявания от ножа, показан в клипа. „Въпреки че рязането изглежда е в трахеята, а не в основна артерия, би трябвало да има много кръв по дрехите на жертвата, а такава няма“, допълва той и обяснява, че не се чуват викове от болка, не се чува и промяна в дишането на Фоули.

Афзал Ашраф, експерт по тероризъм и насилие в кралските служби, споделя същото мнение. „Обезглавяването е много, много отвратително и отвратително за снимане. Няма как да няма пръски от кръв по камерата“, обяснява той и допълва, че Ислямска държава обезглавяват хора от 2003 г. насам и със сигурност знаят как се прави това.

Д-р Ашраф определя видеото като отчаян опит на организацията да се противопостави на ударите на САЩ във време, в което е подложена на невероятен натиск. „Посланието е ясно: ако не спрете с атаките, ще продължим да убиваме“, пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase