Снимка: архив, Reuters
fallback

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети, съобщи Ройтерс.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited - GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация на стойност 114 милиарда долара, уточни по-рано днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Oще по темата
Гибралтарската GML, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.

Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

а

преди 9 години

Ами Аляска, а руското злато внесено за основаването на ФЕД от Николай II, по-късно разстрелян от революционерите спонсорирани от ФЕД(познайте защо).И Русия има какво да поиска и има с какво да поиска.

78

Анонимен

преди 9 години

Това е само началото. Москва ще трябва да плати и разрушената инфраструктура на Източна Украйна и разходите по войната. И за това ще ги осъдят и мужиците псувайки през зъби ще плащат. И няма да има кой да свали Путин, защото всичките им буйни глави ги истрепват в момента.

77

1925

преди 9 години

МОСКВА ЕДВА ЛИ ЩЕ ПРИЕМЕ ТОВА РЕШЕНИЕДНЕВНИК ГОРИ В РУИНИ

fallback