Джон Кери. Снимка БТА
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес, че ракетната система, използвана за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, е дошла от Русия, предаде Франс прес.

"Съвсем ясно е, че става въпрос за система, която е била прехвърлена от Русия и дадена в ръцете на /проруските/ сепаратисти" в Украйна, каза Кери в интервю за американската телевизия Си Ен Ен и други водещи американски телевизии.

Кери подчерта пред телевизия Ен Би Си, че има доказателства, говорещи за отговорността на Русия и проруските сепаратисти, но не ги обвини пряко, че са изстреляли ракетата.

Oще по темата

Той каза, че САЩ знаят откъде е тръгнало изстрелването на ракетата въз основа на сателитни снимки и че им е известна траекторията й. Знаем също и часа, каза Кери, споменавайки засечени в социалните мрежи разговори между сепаратисти.

Със сигурност знаем, че украинците не са разполагали с такава /ракетна/ система в района в онзи момент. Следователно, следите водят към сепаратистите, каза Кери пред Си Ен ЕН. Случващото е наистина гротескно, отбелязва Кери в предварително записано интервю за предаването "Мийт дъ прес" на Ен Би Си, изтъквайки, че всичко е "обратното на онова, което президентът Путин и Русия казват, че правят".

Американският държавен секретар призова Русия да поеме отговорност за действията на сепаратисти в Украйна, заподозрени в свалянето на малайзийския пътнически самолет, посочва Ройтерс.

Кери каза, че САЩ имат информация за значителни доставки от Русия в Украйна миналия месец, включително на конвой от 150 бронетранспортьора, танкове и ракетни установки, предадени на сепаратистите преди няколко седмици.

Държавният секретар призова Москва публично да настоява за отговорни действия от страна на проруските сепаратисти в Украйна, включително осигуряването на достъп до мястото на самолетната катастрофа.

Сепаратистите контролират нещата. А е ясно, че Русия подкрепя сепаратистите, снабдява сепаратистите, насърчава ги, обучава ги, така че тя трябва да се вземе мерки и да промени това, каза Кери.

Президентът Барак Обама е готов да предприеме допълнителни стъпки във връзка със ситуацията около Украйна, каза Кери пред телевизия "Фокс", цитиран от ИТАР-ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

404

ванчо иванов

преди 9 години

Каквото каже кери,да знаете е 100% истина.То,ако интересите на сащ изискват да се казва,че Обама не е ***,а ескимос,Кери пак ще го каже,и всички вие,овци доверчиви,сте длъжни да го вярвате

403

!

преди 9 години

е какво очаквате да каже представител на нация създадена от каторжници и *** ?

402

Анонимен

преди 9 години

Ako nqkoi niger strelq s Kalashnikov po Beliq dom, znachi pak Rusiq e vinovna.

fallback