Снимка: Архив Reuters
fallback

Интеграцията на Приднестровието в Руската федерация "не е в дневния ред" на Москва, цитира Франс прес лидера на проруския сепаратистки регион в Молдова Евгений Шевчук.

Oще по темата
На пресконференция в Москва Шевчук, който се представя като "президент" на Приднестровието, посочи, че гражданите на непризнатата от никого самопровъзгласилата се република очакват Русия да признае резултата от проведения през 2006 г. референдум за независимост и за интегриране в Руската федерация.

"Не можем да наложим волята си на Русия", каза Евгений Шевчук. Той допълни, че иска отношенията на Приднестровието с Кишинев да бъдат уредени като "цивилизован развод".

Шевчук посочи още, че преките връзки между Москва и приднестровската столица Тираспол ще "минимизират последиците" от споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС.

След присъединяването през март на Крим към Русия Молдова и НАТО се тревожат да не би Приднестровието, където живеят около 500 000 души, да се превърне в нова гореща точка пред прага на Европейския съюз.

От години въпреки възраженията на Кишинев там са разположени около 1500 руски войници.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Топли черва

преди 9 години

Интеграцията на Подпанталонието с Панталона

1

Анонимен

преди 9 години

Хмм..1 500 руснаци, напълно достатъчни са за да се гарлантира мирът там.

fallback