Дмитрий Рогозин Снимка: БТА

Москва заяви, че по-тясното обвързване на Молдова с Европейския съюз нарушава правата на хората в отцепилата се рускоезична област в бившата съветска република, Приднестровието, предаде Ройтерс.

В Москва руският вицепремиер Дмитрий Рогозин подписа няколко правителствени споразумения с Евгений Шевчук, ръководителят на Приднестровието, което не е признато от нито една страна като независима държава.

"Досега преобладаващата част от стоките, произведени на територията на Приднестровието, бяха предназначени за страните от Европейския съюз", заяви Рогозин, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

"Задачата ни е да създадем условия за пренасочване на произведената в Приднестровието продукция към руските пазари", добави Рогозин, който е и специален пратеник на президента Владимир Путин за Приднестровието.

Руското външно министерство заяви, че подписаните меморандуми обхващат области, сред които производството, търговията, земеделието и транспорта.

Парламентът на Молдова ратифицира днес споразумението за асоцииране с ЕС, което Кишинев подписа на 27 юни заедно с други бивши съветски републики Украйна и Грузия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase