fallback

Иракската армия започна масирана офанзива днес, за да си върне райони в северната част на страната, завзети от ислямистките бунтовници този месец, предадоха Франс прес и ДПА.

Офанзивата на армията се фокусира върху връщането на Тикрит и Мосул, втория по големина град в Ирак. Армията вече си е върнала Ауджа, родното село на бившия диктатор Садам Хюсеин, разположено край Тикрит, съобщава офицер от армията. "Тикрит ще стане голям гроб за бунтовниците. Блокирахме всички изходи и затегнахме контрола около Тикрит, преди да щурмуваме от всички посоки", обясни той. По-рано очевидци съобщиха, че армията приближава Тикрит, очевидно с цел да прогони Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Сухопътните войски са само на един-два километра от западните порти на града и вече се бият със силите на ИДИЛ. Сблъсъци има и на 20 километра от Тикрит.

В същото време бунтовниците са подложени на авиационни удари. "Бойците на ИДИЛ имат само един избор, да избягат или да бъдат убити", заяви днес генерал Сабах Фатлауи.

Изтребителите на армията са засилили нападенията срещу Мосул, предаде държавната телевизия "Ал Иракия". Бунтовниците вече контролират части от населения предимно със сунити Западен Ирак край границата със Сирия и Йордания, като получават подкрепа от отчуждените от властта сунити, отбелязва ДПА.

Иракският премиер Нури ал Малики поиска от САЩ да нанесат въздушни удари срещу ИДИЛ, но американски безпилотни самолети летят само над Багдад, съобщил американски дипломат пред АФП.

Тяхната цел е да защитят американските дипломати и военни в най-лошия случай, въпреки уверенията на иракския премиер, че столицата не е изложена на риск.

Пред лицето на заплахата великият аятолах Али ас Систани, най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак, призова управляващите да се обединят и да създадат ново правителство, за да се справят с кризата. Много чуждестранни политици също подчертаха необходимостта военните мерки срещу бунтовниците да се комбинират с политическо решение, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Защо бииии??? Нали там някои има дадИ дИмокрация.

11

fripp

преди 9 години

Никакви грешки не се опитват да оправят Щатите. Напротив - зарязаха Ирак и ги е грижа само да не пострадат тлъстите им говедари-сондьори. Член на комитета по нац. безопасност на Ирак е казал днес, че светкавично са купили 10 самолета Су-30К от Русия и те вече са по летищата им. Новината я има из всички световни агенции. Явно пак с руско оръжие ще се спасява нефтения капитал на хамбургерите.

10

Анонимен

преди 9 години

до 8Кюрдистан, иска да се отдели от Ирак за да се присъедини към турците! В момента от най големите врагове станаха най близките съюзници!Ирак е против, но Турция продава петрола на Кюрдистан

fallback