Снимка: Reuters
fallback

Горната камара на руския парламент отмени днес постановлението, с което даде право през март на президента Владимир Путин да използва руските въоръжени сили в съседна Украйна, където новата власт в Киев се опитва да се справи с проруски бунт в източната част на страната, предаде Ройтерс.

Предложението за отмяна на постановлението направи самият Путин. "За" гласуваха 153 сенатори, един беше против. Решението влиза в сила от деня на приемането му, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия обаче си запазва правото да извършва мониторинг на ситуацията в Украйна, да контролира изпълнението на ангажиментите по спиране на огъня, опазването на хуманитарните коридори и помощите, заяви днес пред депутатите в руския сенат шефът на комисията по отбрана и сигурност Виктор Озеров.

Според него днешното решение трябва да се разглежда като жест на добра воля с цел да бъде улеснен мирният процес в Украйна. "Президентът на Руската федерация разполага с достатъчно начини според конституцията и федералните закони да влияе ефективно върху положението в Украйна. Ако за тази цел му се наложи да вземе мерки от военен характер, комисията по отбраната и сигурността при Съвета на федерацията бързо ще обсъди всяко негово предложение в този дух", подчерта Озеров.  Той обаче изрази надежда, че това няма да се наложи.

Руският парламент рядко се отклонява от линията, предложена от президента Путин, добавя Ройтерс и обръща внимание на следния факт: след гласуването председателят на камарата попитал депутата, гласувал против, дали случайно не е натиснал погрешното копче. Руски медии припомниха вчера, че съгласно действащото законодателство държавният глава може да приема решение за изпращане на войски самостоятелно и за това не са му нужни никакви допълнителни разрешения.

През декември 2009 г. тогавашният президент Дмитрий Медведев получи от Съвета на федерацията безсрочно право за оперативно използване на въоръжените сили зад граница.  Това решение не е отменено и, според вестник "Ведомости", запазва своята сила.

Няма промени в принципната оценка на Русия за станалото в Украйна - там е извършен антиконституционен силов преврат, станал причина за острата криза. Това заяви при обсъждане на президентското предложение за отмяна на сенатското постановление Андрей Клишас, оглавяващ комисията по конституционно законодателство в Съвета на федерацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

морски

преди 9 години

Слава на Русия!

52

Барак Обама

преди 9 години

Добре че чета този форум че да зная ко да прая. Ей тез българи много умни, а ний амириканците кви сме ***. Пишете бре да ми дадете акъл....айди гууд найт...

51

Циганин

преди 9 години

!Руските войски вече нямат право да действат в Украйна!!Руските сенатори отмениха днес постановлението от месец март!=Там е работата ,че Путин може и без горната камера да въведе руската войска в Украйна и то по закон , но кой да чете !? Има новина =поднася и то да е по "лютичка" да е ...... !

fallback