Снимка: Reuters
fallback

Влошава се състоянието на правата на човека в Източна Украйна, където проруските сепаратисти ожесточават насилието и всяват страх в последните седмици, заяви в Женева Бюрото на Върховния комисар по правата на човека към ООН (БВКПЧ), цитирано от ДПА.

Нарушаването на човешките права в Донецка и Луганска област вече засяга не само журналисти, политици, чиновници и активисти. На отвличания, арести, малтретиране и мъчения, както и на убийства от страна на въоръжени групи е подложено самото население на двете области, което живее в обстановка на заплахи и страх, се посочва в доклад на службата.

От началото на спецоперацията на Киев в Донецка и Луганска област са загинали 356 души, каза пред журналисти ръководителят на представителството на БВКПЧ за Америка, Европа и Централна Азия Джани Магадзени, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес. Представеният от него доклад е изготвен от мониторинговата мисия на службата в Украйна.

По думите му тези числа включват официални данни, както и информация, събрана от сътрудници на мисията на място. Докладът съобщава за 356 загинали украинци. Този брой включва 86 военни, сред които 49-те военни от сваления от бунтовниците на 14 юни транспортен самолет Ил-76, уточни Магадзени.

Загиналите цивилни са 270, но не може да се установи колко от тях са бунтовници и колко - мирни жители, допълни той.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова властите в Украйна да проявят сдържаност по време на спецоперацията.

Мониторинговата мисия на БВКПЧ изразява съжаление, че украинското вътрешно министерство и службата за сигурност не сътрудничат на експертите на световната организация за разследването на трагедията в Одеса, се казва още в доклада на мисията на БВКПЧ.

"Предизвиква съжаление, че мисията съобщава за липса на сътрудничество от страна на двете основни институции, водещи разследването", се съобщава в месечния доклад. Това "не позволява на мисията да даде собствена оценка на постигнатия напредък", се подчертава в доклада.

На 2 май в Одеса станаха сблъсъци между поддръжници на федерализацията с пристигнали от Харков футболни ултраси, бойци на "Десния сектор" и представители на силите за самоотбрана на Майдана. Поддръжниците на федерализацията се скриха в сградата на областния съвет на профсъюзите, който беше подпален. Официално загиналите са 42 души, от които 32 са загинали в сградата, без да могат да я напуснат, 10 са загинали в резултат на получените при опита да се спасят травми. Общо 247 души са потърсили медицинска помощ, 27 от които са били ранени от куршуми. Седем души все още са в болница, цитира ИТАР-ТАСС данните от днешния доклад.

БВКПЧ подчертава, че трябва да се изяснят ключови въпроси като кой е стрелял по протестиращите, защо полицията и пожарната не са реагирали или са се забавили, какво е довело до пожара и какво е довело до смъртта на хората в областния съвет на
профсъюзите. Експертите призовават да се изясни и самоличността на участниците в насилието около горящата сграда и да се гарантира справедливост за жертвите и спазването на съответната процедура спрямо задържаните.

Мониторинговата мисия на БВКПЧ в Украйна беше създадена през март за събиране на възможна информация за нарушения на правата на човека и има представителства в Киев, Лвов, Одеса, Донецк и Харков, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

емо

преди 9 години

няма начин да не се нарушават правата на човека в една фашистка държава /каквато стана украйна/поддържана от фашистките съединени щати .а оонето е просто *** на световния тероризъм наречен"демокрация"

21

Иванов

преди 9 години

ЗНАЧИ БИТИТЕ И ИЗГОРЕЛИТЕ ЖИВА СА ВИНОВНИ, ЧЕ ИМ СЕ Е СЛУЧИЛО ТОВА.Днешното ООН е това което е било винаги.Защитник на истересите и варварската и престъпна политика на НАТО и САЩ провеждана от тях по света.САМО В ПОСЛЕДНА ВРЕМЕ, ИРАК, АФГАНИСТАН, ЛИБИЯ, СИРИЯ, НАПОСЛЕДЪК ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА УКРАЙНА, СА САМО ЕПИЗОДИ ОТ ТЯХНАТА БЕЗМОЗЪЧНА ПОЛИТИКА.КОЯТО БАВНО НО НЕОТКЛОННО НИ ВОДИ ДА 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА.ПРИ КОЯТО ОТ САЩ И ЕС,ОТ НАТО МАЛКО НЕЩО ЩЕ ОЦЕЛЕЕ.АКО НЕ СЕ СЛОЖИ СПИРАЧКА НАВРЕМЕ.

20

Анонимен

преди 9 години

ООН ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ НЕЗАБАВНО, ЗАЩОТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ НЕГО, АБСОЛЮТНО НИКАКВА. ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА МАЛКА БАНДА МЕЖДУНАРОДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ИЗКУКАЛИ СТАРЦИ ЕВРЕЙ ТАЛМУДИСТИ, БАНКЕРИ И ШЕФОВЕ НА КОРПОТАЦИИ.

fallback