Снимка: Reuters

Въпреки че след изборите за президент на Украйна в югоизточната част на страната армията започна още по-ожесточена борба срещу въстаниците в обявилите независимост области, метежниците не се предават. В самопровъзгласената Луганска народна република местни „опълченци“ са превзели завод за муниции, щурмуват граничен отряд. По-рано беше съобщено за подновяване на боевете в Славянск.

В Киев признават, че няма да се справят бързо с метежниците, борбата с тях може да продължи месеци, дори година. Това мнение изрази командирът на батальона „Донбас“ на Националната гвардия Семьон Семьонченко по украински телевизионен канал, предаде сайтът NEWSru.ua.

Още по темата
„За разлика от мнозина, които смятат, че антитерористичната операция ще приключи буквално след няколко седмици, аз смятам, че това ще отнеме не един месец, възможно е до една година“, каза Семьонченко. По думите му е невъзможно операцията да приключи за месец, но трябва да се положат много големи усилия и да се пресекат каналите за доставки на оръжия и проникване на диверсанти от Русия в Украйна.

Семьонченко опроверга информацията за някакъв конфликт между батальона „Донбас“ и партията „Десен сектор“. Според него каквито и да са разногласия между патриотичните сили, които участват активно в защита на интересите на Украйна, са изгодни преди всичко за Русия.

Думите на командира на батальона „Донбас“ се потвърждават от новините от бойното поле. Съобщава се, че в Луганск „опълченците“ не прекратяват активните си действия. На 31 май „въстаници“ са „поели охраната“ на завода за муниции в Луганск. В понеделник са се разразили сериозни боеве в южната част на града – в квартала Мирний.

РИА Новости съобщава, че при боевете за местното гранично поделение са загинали най-малко един „опълченец“, има няколко ранени. Изпочупени са стъклата на околните сгради. Местните жители бързат да напуснат домовете си.

Луганският граничен отряд охранява участък от границата на Украйна с Русия, дълъг 746 км.

По-рано беше съобщено за подновяване на боевете в Славянск. Под обстрел са попаднали заводът "Славтяжмаш" и детска градина. След артилерийски обстрел е избухнал пожар в един от цеховете на завода. Според проруските сепаратисти обстрелът се е водил от планината Карачун, където е разположена украинската артилерия.

В отговор „опълченците“ унищожили с миномети гаубица в района на контролен пост край друг завод.

За едно денонощие при обстрела в Славянск са ранени петима души, от които един „опълченец“ и четирима мирни жители, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase