Снимка БГНЕС

Мащабна операция се провежда във Франция за издирване на нападателите, които освободиха затворник и убиха двама надзиратели, а други трима раниха. В нея се включиха и хеликоптери, съобщи БТА.

Жертвите са 20-годишни мъже. Единият е баща на две деца, а другият очаквал първото си. В близост до мястото на атаката са намерени няколко опожарени автомобила.

Дръзката атака беше извършена по време на транспортирането на затворник до мястото за излежаване на присъда. Маскирани врязали автомобила си в предната част на затворническия микробус на пункт за плащане на пътни такси в северния френски департамент Йор в Нормандия.

Нападателите открили огън с автоматично оръжие и избягали със затворника. Той е 30-годишният Мохамед Амра по прякор Мухата, осъден на 18 месеца лишаване от свобода за тежки кражби. Разследван е и в Марсилия за убийство. Той бил опасен и строго наблюдаван, твърдят местни медии.  

В 11 часа паметта на жертвите ще бъде почетена с минута мълчание в затвори и съдилища в цялата страна.

"Използваме всички средства, за да открием тези престъпници. По мое разпореждане са мобилизирани няколкостотин полицаи и жандармеристи", написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в платформата "Екс".

Престъпленията, свързани с наркотици, се увеличават в цяла Европа. Марсилия се е превърнала в център на насилието между улични банди във Франция, като особено жестока е войната между клановете, занимаващи се с наркотрафик, отбелязва Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase