Снимка: bgonair.bg

Служители в заведения за бързо хранене ще се включат в световен протест. Основните им искания са за увеличаване на заплатите и по-добри условия на труд.

В акцията ще се включат граждани от 33 страни на шест континента. Само в Америка в протеста ще се включат работещите в 150 американски града.

Протестът им е мотивиран от разликата в доходите на служителите на минимална заплата и по-богатите прослойки на населението. В САЩ служителите на заведенията за бързо хранене искат заплата от 15 долара на час. Това е двойно повече от минималното федерално заплащане от 7,25 долара на час.

Около 200 служители на заведения за бързо хранене протестираха за първи път в Ню Йорк през 2012 г., а след това тяхното движение се разпростря в над сто американски града.

Сега акцията на служителите в сектора на бързото хранене се организира от Международния съюз на работещите в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневата промишленост и сходни браншове – мрежа, която обединява 396 синдиката в 126 страни и общо 12 млн. служители.

Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase