Източник: Reuters

Шестима украински военнослужещи са били убити и 8 - ранени, при засада днес край източния град Краматорск, съобщи министерството на отбраната в изявление, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Колона украинска военна бронирана техника била нападната от най-малко 30 проруски сепаратисти с гранатомети и автоматични оръжия. Засадата била устроена близо до мост край Краматорск. Двама украински военни били убити, когато нападателите уцелили брониран автомобил. Други четирима загинали при последвалата престрелка.

Още по темата

Краматорск се намира в източната украинска Донецка област, която обяви вчера независимост от Украйна в съответствие с резултатите от произведен в неделя референдум, който бе организиран от проруските сепаратисти и не бе признат от централната власт в Киев и Запада.

Междувременно днес депутатите от украинската Върховна рада гласуваха решение за създаване на временна специална комисия за разследване на фактите около масовите убийства на мирни граждани в Одеса, Мариупол (Донецка област) и Красноармейск (Луганска област), а също така и в други градове в Южна и Източна Украйна.

Решението бе прието с 263 гласа при 226 необходими, съобщи ИТАР-ТАСС.

За шеф на комисията е предложен одеският депутат от Партията на регионите Антон Кисе. На комисията е отреден срок от два месеца да изпълни задачата си. Тя трябва да представи отчета си за извършената работа на пленарно заседание на парламента не по-късно от 15 юни.

Според пояснителна записка към решението в Одеса по време на масовите безредици и по време на пожара в Дома на профсъюзите на 2 май са загинали 48 души, а над 200 души са пострадали. В Мариупол на 9 май са загинали 9 души и 42-ма са ранени. В Красноармейск според авторите на проекта за решението са убити двама души.

Редица политици вече казаха, че киевските власти съзнателно занижават броя на жертвите в Одеса, които може да са 116 души, отбелязва ИТАР-ТАСС. А депутатът от Радата Олег Царьов съобщи, че в Мариупол са убити не по-малко от 40 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase