Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом уверява, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма, предаде ТАСС.

На редовния брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше помолена да коментира изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предложи съюзниците от алианса да преразгледат въпроса дали Украйна трябва да може да нанася удари със западно оръжие по военни обекти, разположени на международно признатата руска територия.

Още по темата
"Много сме благодарни на нашите съюзници от НАТО, повече от 50 държави, които успяха да се обединят и да подкрепят Украйна в борбата ѝ за собствената й суверенна територия. Просто не разполагам с нищо извън това. Честно казано, не искаме тази ситуация в Украйна да ескалира под каквато и да е форма", отговори Жан-Пиер.

Според нея високопоставени служители от администрацията на Вашингтон "ясно са заявили американската позиция относно използването на военна помощ“, предоставена на Киев.

Изпълнителната власт на САЩ, продължи говорителката на Белия дом, смята за важно одобряването от Конгреса през април на допълнителни бюджетни кредити за помощ на Украйна, за да може Киев "да продължи да защитава своята демокрация“. "Искаме това да продължи“, добави говорителката на Белия дом.

"Смятаме, че Украйна трябва да разполага с всичко необходимо за самозащита. Това е нашата позиция".

Белият дом отхвърли молбите на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на ограниченията за Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия.

„На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не позволяваме използването на оръжия, доставяни от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия", заяви на брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от Ен Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase