Олександър Турчинов. Снимка: архив, Reuters

Действащият украински президент Олександър Турчинов определи неофициалния референдум за независимост вчера в източните региони на страната като фарс, вдъхновен от Русия с цел да дестабилизира Украйна и да свали ръководството в Киев, предаде Ройтерс.

Гласуването, което проруските бунтовници определиха като убедителен вот за скъсване с Киев, няма правни последствия за страната, се казва в изявлението на Турчинов.

Още по темата
"Тези процеси са вдъхновени от ръководството на Руската федерация и са разрушителни за икономиката на Донецка и Луганска област", предупреди президентът.

Той добави, че процесите заплашват живота и благосъстоянието на гражданите и целят "да дестабилизират ситуацията в Украйна, като осуетят президентските избори (на 25 май) и отхвърлят украинските власти".

Централната власт в Украйна ще продължи антитерористичната операция в Донецка и Луганска област, подчерта Турчинов на заседание на съвета на депутатските фракции във Върховната рада.

"Но ще се използват и не само силови средства за стабилизиране на ситуацията в региона", добави Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Властите в Киев имат намерение да проведат на 14 май заседание с представители на обществото, включително от Донецка и Луганска област. Същият ден Върховната рада ще обсъди проблемите на мирното уреждане на конфликта в източната част на Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase