Снимка: BBC

Мохамед е 17 години и е сирийски бежанец у нас. Роден е в Дамаск, но е принуден преди около 3 години да напусне Сирия, тъй като публикувал антиправителствен коментар във Facebook.

Разказва, че е бил под наблюдение, и на баща му е било казано, че е в списък на лица, които ще бъдат арестувани. Неговата история е разказана в репортаж на британския BBC.

„Беше много, много хубаво в Сирия; всичко беше много евтино, а аз бях много добър в училище. След това започна революцията, а 7 месеца по-късно и войната. Революцията в началото беше мирна, но след това се появиха оръжията, а правителството започна да убива хора“, разказва момчето.

Мохамед се ядосал и написал в социалната мрежа „Не искаме правителството, а искаме свобода“. Обяснява, че само заради тези думи е в България. Момчето споделя, че не е искало да стигне дотук, защото е много трудно да се напусне родината, семейството, приятелите, домът. Въпреки че животът му е тежък, момчето намира и нещо позитивно. Той упражнява английския си език.

Бащата на Мохамед решава, че за негова сигурност е най-добре да напусне страната. Така момчето заминава заедно с чичо си. Заедно отиват в Ливан, а след това и в Египет и Турция. След няколко неуспешни опита да стигнат до Гърция или Италия стигат до България.

Днес, 20 месеца след като напуска Сирия, Мохамед живее в бежански лагер в България. Мечтае да отиде в Швеция, където да довърши образованието си, а след това да се върне в Сирия, където да създаде семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase