Снимка: архив, Reuters

Руски стратегически подводници извършиха две изстрелвания на балистични ракети при военни учения под надзора на президента Владимир Путин, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Путин заяви, че маневрите са били планирани още през ноември.

В ученията са участвали военни части на цялата територия на Русия, включително ядрените сили. Проведена е била симулация на масиран ядрен ответен удар в отговор на вражеска атака, заяви руският президент - необичайно рязко изявление, което отразява повишаването на напрежението със Запада поради Украйна, отбелязва Ройтерс.

Путин говори от централата на руското министерство на отбраната, където наблюдава учението заедно с лидерите на бивши съветски републики, членуващи в Организацията на Договора за колективна сигурност.

В плановата тренировка стратегическите ракетни подводници "Тула" от Северния флот и "Подолск" от Тихоокеанския флот са извършили изстрелвания на балистични ракети от акваторията на Баренцово и Охотско море, съобщи представител на руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че ракетите са били изстреляни от подводниците, без да излизат на повърхността.

Бойните глави на ракетите са достигнали предназначените за това полигони в съответния срок. Учебните стрелби са потвърдили параметрите за бойна готовност и надеждност, както и ефективността на всички звена от системата за бойно управление на морските стратегически ядрени сили, съобщи цитираният представител на руското отбранително министерство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase