Снимка: Reuters, архив
fallback

Източна Украйна продължава да е на ръба на гражданска война след интензивните боеве, които се разразиха в региона, и неуспешните засега усилия за дипломатическо уреждане на конфликта, пише британският в. "Гардиън".

Според изданието правителството в Киев се опитва да си възвърне контрола върху източната част на страната, а Русия настоява бунтовниците да бъдат наравно включени в преговори.

Усилията на украинската армия да си възвърне контрола върху източната част на страната отчасти имат за цел да предотвратят планирания за неделя референдум за отцепване в Донецка и Луганска област, пише вестникът.

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че над Украйна е надвиснал "хаос и опасност от гражданска война".

Заради подобни опасения и на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който обяви че ситуацията не е далеч от военно противопоставяне, Германия е посъветвала своите граждани да напуснат източните региони на Украйна, информира британският в. "Дейли телеграф".

Според главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав алиансът ще трябва да обмисли постоянно разполагане на войски в Източна Европа заради повишеното напрежение, отбеляза в. "Гардиън".

Властите в Киев назначиха нов губернатор на южната Одеска област в опит да потушат избухналото напрежение в региона, където в петък загинаха над 40 души, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Според изданието назначаването на бизнесмена и политик Игор Палица е знак, че крехкото централно правителство на Украйна възприема нетрадиционни методи, включително плащане на възнаграждения, за да осуети разразяването на сепаратистки въстанически действия, каквито бушуват в източната част на страната.

Смята се, че Палица е близък до милиардера Игор Коломойски, който по-рано тази година стана губернатор на източната Днепропетровска област. Коломойски засега не позволява разпространението на сепаратизма в своята област.

За тази цел той предприе необичайната стъпка да предложи възнаграждение от 1000 до 100 000 долара на нископлатените служители на реда за залавяне на "подривни" проруски групи. За момента не е ясно дали тази стратегия ще бъде приложена в Одеса, изтъква "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

rumen221

преди 10 години

Проблема са двойните евростандартиОбама, Меркел, Путин, Оланд и Кралицата са КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИ! Те защитават интересите на нацията си, независимо от кръвта и сълзите на другите нации... И ТОВА Е ДОБРО за народите им иЛОШО ЗА НАС!Д. Камерън заяви, че няма да подаде оставка, ако Шотландия обяви независимост от Обединеното кралство на референдума през септ., предаде РойтерсЗначи това била европейската демокрация ЗА ШОТЛАНДЦИТЕ РЕФЕРЕНДУМ, ЗА УКРАИНЦИТЕ - ЧАСТНИТЕ УБИЙЦИ на ЦРУ!!!- ТЕ ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ МОРАЛ!!!.

16

Алекси

преди 10 години

Много забавно ще стане, когато в Шотландия се проведе референдум за отделяне от UK! Как ще се държи Лондон! Защото ги гледаме десетилетия как се държат с бели хора в Северна Ирландия! Или какви ще ги реди Оланд, ако Корсика поиска да мине към Италия или да стане независима? Или някоя "задморска територия" - Френска Гвиана, някой от Антилските острови или Таити решат, че ще са по-добре като самостоятелни държави? Лицемери - колониалисти, потомци на пирати!

15

тия заблудените

преди 10 години

''Британският печат: Източна Украйна пред гражданска война"Гардиън": Оланд смята, че над Украйна е надвиснал хаос''Просто журналистите им са като учените им, разкриващи загадки на Вселената. Например проучване от 100 човека как за човечеството е валидно, че това което се случва с Великата Британия е валидно за целият свят. А може би и според учените им - и за Вселената. Великобритания - център на вселената според тях, слабоумниците.А във всъшност не виждат по-далеч от смога на Лондон.

fallback