Снимка: Reuters
fallback

В Ерусалим в храма на Гроба Господен бе извършен кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден - запалването на Благодатния огън, предаде БНР.

Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

american boy

преди 10 години

Христос Возкресе братя! Нека комунистите атеисти от коментарите на днес.бг имат уважение към православните християни поне днес и да ни спестят коментарите си.

41

аз

преди 10 години

До Suisseбих се съгласил с теб ама все пак и да сме реалисти,комунизма беше наложен нямахме избор благодарение на Борис който си е австрийско потомче,а Хитлер знаем също така,че войната е ясно за кой сме,друго ние сме били държавица изрязана изкрадена и продадена и най вече след 500 робство,даже сме нямали кой да сложим на трона,че сме извикали гладните Кобурги,ок от 45 до 60 мръсен комунизъм ама после какво,малка Бг има земеделие,тежка,лека транспортна и какво ли не промишленост така,че тихо

40

az

преди 10 години

Вярвам в силата не си го обяснявам не ходя на църква от няколко години взимам огънчето и го разнасям по някакви села и манастири правя го заради хората виждам какво е за тях,тъпо ми е само,че най вероятно тази вяра се използва за манипулация и внушава смиреност да бъдем роби а робите нямат собственост и права,виждам и в България хората как обедняват и си губят собственоста и парите си а уж има права нали е демокрация,но нямат тъпчат ги а те вярват... тъжно е време е за промяна загиваме си ...

fallback