Снимка: Reuters
fallback

Украински въздушнодесантни части се приземиха в източния град Краматорск, но се изтеглиха в авиобаза, след като бяха посрещнати враждебно от местните жители, предаде Ройтерс.

Военните пристигнали с два хеликоптера след както изглежда неуспешен опит на военен самолет да се приземи на летището, чийто вход бил барикадиран от сепаратисти и техни симпатизанти.

Oще по темата

Кореспондент чул няколко изстрела в авиобазата, когато тълпа симпатизанти на сепаратистите се приближавала към входа на базата, но изстрелите вероятно били предупредителни.

Групата от няколкостотин души - поддръжници на проруските демонстранти - изглежда се състояла само от цивилни, тъй като оръжие не се виждало. До сблъсъци не се е стигнало. Украинските власти не съобщиха за жертви и пострадали за разлика от руски медии, които без да цитират източници, твърдят, че са убити най-малко
четирима души.

По-рано украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск. Новината беше добре дошла за украинските лидери след поредица неуспехи, докато сепаратистки превземаха административни сгради. На място обаче генерал Крутов - командващ т.нар. антитерористична операция, каза, че се е сблъскал с враждебно отношение, докато се опитвал да разговаря с множеството. Тълпата викала "Долу ръцете от Донбас", напрежението нараснало и хората започнали да блъскат генерала, при което той и подчинените му се изтеглили в базата.

Привърженици на федерализацията на Украйна се готвят в град Славянск за евентуално настъпление на командвани от Киев военни части, съобщи и.д. ръководител на градската администрация на Славянск Вячеслав Пономарьов, командир на батальона за самоотбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Близо до Луганск местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили, съобщи местната телевизия "Интер".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Suisse

преди 10 години

Някой знае ли, колко струва тази "операция" на армията? Помня, че едно време имаше изследване, че Франция може да води война около месрц, след което фалит. Като си помисля за финансите на Украйна...

81

Митко

преди 10 години

Браво на Путин

80

Анонимен

преди 10 години

Русия мачка!Украинския народ не е летаргичен, като българския.Хората знаят за какво става въпрос и не се дават!Да живее Русия!!!

fallback