Снимка: Reuters
fallback

Украинската армия си върна контрола върху военното летище в източния град Краматорск, което бе окупирано от проруски активисти.

Новината бе потвърдена от изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов.

По-рано през деня Турчинов обяви, че започва "антитерористична операция" срещу проруските активисти, окупирали административни сгради в източната част на страната. Операцията вече е в ход и в град Славянск, съобщи Службата за сигурност на Украйна, цитирана от Ройтерс.

Украински военни самолети и хеликоптери кръжаха над летището в Краматорск, за да защитават войниците на земята, обясниха цитираните военни източници. Според тях обстановката в града е спокойна, по улиците са разположени бойци от украинската Национална гвардия.

По-рано двама проруски бунтовници са били ранени в престрелка с украинската армия близо до летището, предаде руската държавна агенция РИА Новости.

Руска телевизия пък съобщи за четирима убити при сблъсъците на летището на Краматорск между украинската армия и сепаратисти, предаде ДПА.

Украински войници пристигнали с бронетранспортьор на летището на град Краматорск, недалеч от Славянск, и започнали да говорят на бунтовниците, които контролират обекта. Скоро след това избухнала престрелка.

РИА Новости не посочва кой е започнал стрелбата и не дава повече подробности. Агенцията съобщи също, че украинската армия е влязла в Славянск.

Oще по темата

ИТАР-ТАСС цитира местни медии, според които в града е влязла украинска военна колона от около 500 войници, включваща 20 бронетранспортьора, автобуси и друга техника. Проруските активисти в Славянск укрепват издигнатите от тях барикади.

Засега съобщенията не може да бъдат потвърдени от независим източник.

Славянск е един от градовете в Източна Украйна, в който проруски протестиращи завзеха правителствени и полицейски сгради, припомня БТА.

Ройтерс съобщава, че в украинските въоръжени сили са започнали днес спецоперация срещу сепаратистите в град Краматорск, в Източна Украйна. Агенцията се позовава на цитирано от Интерфакс изявление на министерството на отбраната. Според цитиран от Ройтерс очевидец украински войници са слезли от най-малко два хеликоптера на летище в покрайнините на Краматорск.

Местни журналисти, цитирани от Интерфакс, заявиха, че откъм военното летище в Краматорск се чувала автоматична стрелба и че на района е прелетял ниско изтребител.

Кореспондент на украинската телевизия "Еспресо" каза, че украинският самолет се опитал да се приземи, но не могъл, защото сепаратисти открили огън по него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

251

MЧиликов

преди 10 години

Ото фон Бисмарк :"Могъществото на Русия може да бъде подкопано само ако от нея се отдели Украйна. Нужно е не само да се отделят, но и да се противопоставят двете части на единния народ и да се наблюдава как те се избиват един друг. Трябва само да се открият и подкрепят предателите сред националните елити и с тяхна помощ да се промени самосъзнанието на една част от великия народ до такава степен, че да намрази всичко руско, да се отвращава от своя род, без да го съзнава.

250

аз

преди 10 години

До АнонименАко бяха с прашки - дали самолета щеше да се откаже да се приземи?! Едва ли с прашки могат да прогонят самолет!

249

Анонимен

преди 10 години

От репортажа не се разбира нищо конкретно освен че имало сепаратисти с какво оръжиепрашки,ножове,лъкове или с рпг и калашници??????

fallback