Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че вижда "ръката на Москва" в събитията в Източна Украйна, но не подкрепи това твърдение с доказателства, а само заяви, че ситуацията там "говори сама за себе си", съобщи ИТАР-ТАСС. Расмусен е в Люксембург за срещата на министрите на отбраната от ЕС.

Шефът на НАТО отново призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна и да "престане да бъде част от проблема, а да стане част от решението".

В отговор на журналистически въпрос доколко е достоверна информацията на НАТО за участие на Русия в протестите в Източна Украйна Расмусен каза, че "тази информация е надеждна", но отказа да представи доказателства.

"По принцип не коментираме разузнавателни данни", заяви той.

Oще по темата
"Ситуацията в региона говори сама за себе си", каза Расмусен.

Според него е преждевременно да се говори за конкретно разполагане на сили на НАТО в Източна Европа.

"В момента обмисляме по-нататъшни стъпки за засилване на колективната ни сигурност - нещо, което наричам адекватно разполагане (на сили), въпреки че засега е преждевременно да се говори за подробности какви именно конкретни действия ще предприемем за засилване на нашата колективна сигурност", каза той.

"Но никой не трябва да се съмнява в нашата решимост да гарантираме сигурността на всички съюзници без изключение", подчерта Расмусен.

По думите му НАТО не обмисля военни мерки за уреждане на кризата в Украйна. "Смятаме, че е необходимо да се намери политическо и дипломатическо решение", каза той.

НАТО планира триетапен отговор на действията на Москва: подсилване на отбранителните планове, повече военни учения и съответно разполагане на военни сили с цел успокояване на страните членки на организацията, които са най-близо до Русия, обясни Расмусен, цитиран от Асошиейтед прес. Той освен това призова за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО заради несигурността какво може да направи по-нататък Русия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 10 години

До Гневен българинВсичко се прави скрито, на тъмно. Не казват нищо на гражданите на България. Защото нашите управници и капиталисти-комунисти вземат страхотни комисионни и чисти пари на ръка. ВСИЧКИ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗЛАТОТО И МЕДТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ. Не сме хора, ако не искаме това, а пищим, че цената на тока ще се увеличи. Но мълчим, когато ни грабят златото за милион пъти повече. Безгръбначни *** сме ние. Все гледаме да сме около някоя партия, мислим, че тя ще ни налее с пари. Ц-цъ, те гледат само себе си, а ние ние сме им тор, която припикават с презрение.

74

Анонимен

преди 10 години

До политологИли си много *** сноб без средно образоваоние или си много високо платен г.золизец. Дори няма смисъл да ти се обяснява. Тичай за лептата си. И целуни майка си.

73

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен 50Злостни измислици. Други взеха резервите ни, след зората на дългочаканата псевдодемокрация. А за златото питай предишните/ сегашни правителства, как го харизаха на концесии за n години на Австралия (нерде България, нерде Австралия), май и на Канада, че и някой друг преди 2 години се теглеше към българския мед, ама много се разсмърдя сделката, та май не стана. Сега се мълчи, а трябва да се разрови, как така за 1,5 % за България (е, сигурно има 10 % за някои българи) чужда къртица ни рови земята.

fallback