Снимка: БТА

Белият дом предупреди Русия да не предприема нови военни действия срещу Украйна, след като въоръжени сепаратисти превзеха административни сгради в източния град Славянск, като заяви, че ситуацията напомня случилото се наскоро в Крим, предаде Ройтерс.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилие и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза снощи Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Още по темата
По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "така наречени протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия. "Призоваваме президента Владимир  Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", допълни тя.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил "силно безпокойство" от вчерашните нападения на въоръжени проруски активисти срещу сгради на администрацията и милицията в няколко населени места в Източна Украйна, предаде АП.

Според съобщението на Държавния департамент Кери е казал, че тази нападения са били "дирижирани и синхронизирани като предишните в Източна Украйна и Крим". Кери ясно заяви, че "ако Русия не предприеме стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна и не изтегли войските си от украинската граница, ще понесе допълнителни последствия", обяви външнополитическото ведомство на САЩ.

По-рано тази нощ ИТАР-ТАСС съобщи, че в същия телефонен разговор Лавров обяснил на Кери, че напрежението в Украйна и нейните южни и източни райони се дължи в частност на това, че властта в Киев "игнорира законните интереси на руското и рускоезичното население".

Междувременно Белият дом обяви в друго изявление, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети на 22 април Киев за срещи с правителството и представители на гражданското общество преди президентските избори в Украйна през май. "Вицепрезидентът ще подчертае силната подкрепа на Съединените щати за единна и демократична Украйна, която сама прави избора за своето бъдещо развитие", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase