Снимка: Reuters

Административните сгради в източния украински град Славянск са завзети от представители на движението "Народно опълчение на Донбас", което е против новата власт в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на кметицата на Славянск Неля Штепа.

 "Беше ми обяснено, че тези хора са от Донецкото областно народно опълчение. Казаха ми, че са против властта в Киев. С тях се водят преговори", каза кметицата.

През нощта в Славянск беше превзета и сградата на милицията. ИТАР-ТАСС посочи, че над сградата е издигнат националният флаг на Русия.

Още по темата

Заместник ръководителят на „Народното опълчение на Донбас“ Сергей Циплаков заяви за РИА Новости, че привържениците на федерализацията в Славянск, които са поели контрола над административните сгради, не са въоръжени. „В момента в Донецк ще блокираме базата на Беркут, така че те да не могат да отидат в Славянск да освобождават тези сгради“, съобщи Циплаков.

В центъра на Донецк междувременно започна многохиляден митинг на привърженици на фередализацията на Украйна, които са започнали да сформират отряди в помощ на Славянск, предаде РИА Новости.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който по-рано съобщи, че въоръжени лица са превзели сградата на милицията в Славянск, заяви, че реакцията ще бъде жестока. Във Facebook той написа, че в Славянск са изпратени спецчастите. Търпимостта към терористите с оръжие ще бъде нулева, заяви Аваков.

Прессекретарят на управлението на МВР в Донецка област Игор Демин заяви пред украинска телевизия, че в завзетата сграда на милицията в Славянск се намират 15-20 въоръжени неизвестни лица. По думите му засега тези хора не са поставили искания. В сградата на милицията са останали само служителите от дежурната част, останалите са били пуснати по домовете им. Демин отбеляза, че правоохранителните органи се опитват да установят причините и целите на превземането на сградата.

Протестиращите, които са окупирали административни сгради в град Славянск, в Донецка област, започнаха да издигат по улиците на града барикади от гуми, торби с пясък и дървени дъски, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

Около 20 мъже с автомати и пистолети, с шапки балаклава, пазят входа на управлението на МВР в града с население от 120 000 души, посочва Асошиейтед прес. Смята се, че други 20 въоръжени и маскирани мъже са в сградата.

Представител на хората, окупирали сградите, посочен само като Сергей, казва, че те са прибягнали до тази стъпка, за да се защитят от радикалните националисти от Западна Украйна и от хунтата, която превзе властта в Киев.  "Не искаме да сме роби на Америка и на Запада. Ние искаме  да живеем в Русия", казва Сергей.

В Славянск са обособени и пропускателни пунктове, за да не бъдат допуснати в града радикали от Десен сектор, пратени от Киев, за да заглушат гласа на протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано днес украинското вътрешно министерство посочи, че целта на участниците в окупацията на сградите в Славянск е да вземат оръжията в сградата на местното управление на милицията. Министерството каза, че около 40 автоматични пушки и 400 пистолета, както и муниции са заграбени. На видео от мястото се вижда мъж да носи снайперистки автомат, предаде АП. Чува се и стрелба, след като въоръжен мъж казва на оператора да спре да снима. Засега няма данни за жертви, допълва АП, цитирана от БТА.

Междувременно беше съобщено, че в град Красний Лиман в Донецка област неизвестни лица са превзели сградата на районното управление на милицията. Около 20 души са влезли в зданието.

Десетки хора проникнаха през изминалата нощ в областната прокуратура на Донецк, но по-късно напуснаха зданието след намесата на органите на реда, посочва ИТАР-ТАСС.

Във връзка с последните събития МВР на Украйна предупреди, че правоохранителните органи ще реагират твърдо на опитите за дестабилизация на ситуацията, особено в източната част на страната, посочва Lenta.ru.

Проруски демонстранти са окупирали от известно време административни сгради в Донецк и Луганск. Протестиращите настояват техните региони да се отцепят от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера изтече крайният срок, поставен от властите в Киев за прекратяване на окупацията, но засега няма признаци за действия на органите на реда за изгонване на демонстрантите.

 "Ще кажа отново: тези, които искат диалог . . . ще получат диалог и търсене на решение. Тези, които вземат оръжие, подпалват сгради, стрелят по хора, по милицията, тероризират с бухалки и маски, тези хора ще получат подходящ отговор", посочи Аваков във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase