Снимка: БТА

Въпреки че преди два дни и.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков обеща до 48 да бъде преодоляна кризата в югоизточните области на Украйна, днес обстановката в Луганската и Донецката област остана без промяна, предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстранти продължават да държат под контрол сградата на областната държавна администрация в Донецк и сградата на филиала на Службата за сигурност на Украйна в Луганск.

Протестиращите в Донецк, които по-рано тази седмица обявиха "народна република“, приеха днес резолюция, с която обявяват за нелегитимни "всички държавни органи, които са били узурпирани" при смяната на властта в страната.

Днес в града бе и.д. премиер Арсений Яценюк за консултации с местни ръководители и бизнесмени. На съвещанието кметът на Донецк Олександър Лукянченко предложи проект за нова конституция, в който да бъде вписан статутът на руския език, и проектът да се подложи на референдум едновременно с президентските избори на 25 май.

На съвещанието се изказа украинският олигарх Ринат Ахметов, според когото протестиращите в Донецк "искат да бъде чут гласът им".

Яценюк призова окупаторите на сградата на областната управа да я напуснат и да предадат оръжието си, като отбеляза, че е противник на силовите сценарии. Той припомни че страната все още е в сила "Законът за държавната езикова политика" от 2012 г., който утвърждава регионалния статут на руския език, и декларира, че този закон няма да бъде отменян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase