Снимка: Reuters
fallback

Москва е готова за преговори във формат Русия-САЩ -ЕС и Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Русия е готова да обмисли варианта за преговори за Украйна, така както бяха предложени от САЩ - с участието на европейците, но рускоезичните югоизточни райони на страната също трябва да бъдат представени, посочи руският дипломат номер едно.

Но Русия има много въпроси по предлаганите от САЩ срокове за провеждане на многостранната среща за Украйна, допълни Лавров, имайки предвид предложението на Вашингтон преговорите да са след 10 дни.

Oще по темата

Когато американската страна говори за планове за провеждане на многостранна среща след 10 дни, за когато Яценюк обеща да завърши работата по проекта на украинска конституция, възниква въпросът: Не се ли планира организирането на преговорите тогава, когато този проект бъде готов и районите са поставени пред свършен факт, а нас просто са ни поканили на среща, за да присъстваме на узаконяването на един проект на конституция, който досега не сме виждали, посочи Лавров.

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че събитията в Източна Украйна са повод за сериозно притеснение и призова Русия да изтегли войските си от руско-украинската граница, предаде Ройтерс.

"Всеки следващ ход в посока Източна Украйна би представлявал сериозна ескалация", каза Расмусен на пресконференция в Париж и добави, че Русия трябва да изтегли "десетките хиляди войници", струпани по украинските граници.

"Ако Русия се намеси допълнително в Украйна, това би било историческа грешка, би имало тежки последици за нашите отношения с Русия и би изолирало още повече Русия в международен план", допълни Расмусен, цитиран от ДПА.

"Незаконната агресия на Русия срещу Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на Европа за едно поколение", каза Расмусен във връзка с установяването на контрол върху Крим през февруари от руски войски, отбеляза Франс прес.

Генералният секретар повтори, че украинската криза принуждава НАТО да преразгледа отбранителните си планове. Расмусен е на посещение във Франция и днес ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Анонимен

преди 10 години

до 238 Нещaсник си мизерен, реaлносттa е че никой в тоя свят не смее дa гъкне нa aмерикa, нaсирaт се всички сaмо обaмaтa дa пръдне. Бaси подчовеците сa путин и скaпaнaтa му държaвицa, крaвaрите вкaрaхa няколко корaбa и се озъбихa и путaтa подви опaшкa кaто помярче пред господaря си. Щял дa прaви " сесесере", " прaвослaвнa химперия" щял дa прaви ***.ин, янките точно товa кaзвaт. Нямa вече aрмия по светa рaвностойнa дори нa 1: 100 от щaтскaтa, тия се въоръжaвaхa и воювaхa десетилетия и мaчкaт яко!

208

Анонимен

преди 10 години

Абе Русия може и да е готова за преговори ама докато не си даде находищата на американските олигарси няма да има преговори. Или да коленичат пред американските милиардери или война. Нищо лично - въпрос на пари.

207

ярс

преди 10 години

по умесни са преговори за статута наСАЩ на световнята сцена време им е да се насочват рязко надолу където им е мястото отдавна неса фактор в европа е все още са регионален фактор със затихващи функции

fallback