Снимка: Ройтерс

Член на радикалната националистическа група "Десен сектор" откри огън снощи в центъра на Киев и рани трима души. Инцидентът стана повод за напрежение с укаринските сили на реда, предаде Франс прес.

Членове на паравоенното движение се барикадираха заедно със стрелеца в хотел близо до Майдана, който беше обкръжен от специални части на милицията и силите за самотбрана на Майдана.

Впоследствие стрелецът се предаде, но блокадата на хотел "Днипро", неофициален щаб на "Десния сектор", продължи. Както съобщи Интерфакс, киевската милиция и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) преговарят с ръководството на "Десния сектор". Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков заяви, че членовете на "Десния сектор" до сутринта трябва да предадат оръжието си и да напуснат хотела.

Инцидентът, който според краткото съобщение на Ройтерс няма политически мотиви, се разигра пред ресторант "Мафия" на "Крешчатик", на стотина метра от Майдана, все още ограден с барикади и охраняван от силите за самоотбрана.

Според показанията на очевидци мъж на име Орест, член на "Десния сектор", започнал стрелбата. Трима души са ранени, един от тях е в тежко състояние, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Ранени били двама души от силите за самоотбрана на Майдана и заместник-ръководителят на градската администрация на Киев Богдан Дубас, който не е пострадал сериозно. Тежкораненият също бил член на "Десния сектор". 33-годишният стрелец в момента на стрелбата бил пиян.

Според обясненията на министъра, членове на "Десния сектор" го отвели в съседния хотел "Днипро" (на около 50 м от ресторанта) преди пристигането на милицията. Два часа по-късно Аваков съобщи, че стрелецът се е предал и е задържан в следствения арест на СБУ.

"Информираме, че ситуацията напълно се контролира и повторение на такива постъпки няма да се допусне занапред", заяви министерството, като добави, че причините за стрелбата са неизвестни.

Малко по-късно беше съобщено, че радикалите от "Десен сектор" са напуснали  хотел "Днипро". Според очевидци в сградата е имало няколко десетки активисти, въоръжени с автоматични оръжия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на столичната милиция.

В хотел "Днипро" е разположен неофициалният щаб на групировката, пояснява агенцията. Националистите си изнесли багажа от хотела, нахвърляли раниците в камион и отпътували за един почивен дом извън града. Според украински медии през нощта органите на реда преговаряли с "Десен сектор", настоявайки радикалите да предадат оръжията си. Резултатът от преговорите още не се знае, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase