Снимка: БТА

Операцията по издирването на изчезналия Боинг 777 на малайзийските авиолинии, преустановена вчера заради лошото време, днес бе подновена в южната част на Индийския океан, съобщи Франс прес.

Бури и силни ветрове принудиха австралийските, китайските, японските и американските самолети, участващи в издирването, да се приземят, а пет кораба трябваше да напуснат зоната в южната част на Индийския океан, където са концентрирани усилията.

Подновяването на търсенето стана на фона на информацията, че японски, тайландски и френски сателити са засекли десетки плаващи предмети, които може да се окажат останки от летателната машина.

Междувременно Австралийската агенция за морска сигурност съобщи, че зоната за издирване на отломки от "Боинг-777" на авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" бе преместена с около 1100 километра североизточно от досегашната, след като се появи "нова достоверна следа“.

Още по темата
"Новата информация, с която разполагаме, се базира на продължителен анализ на радарни данни между Южнокитайско море и Малакския проток, преди да бъде загубен радарният контакт "със самолета, допълни агенцията.

Тази информация "показва, че самолетът е летял с по-висока скорост от тази, която досега се предполагаше, което е
предпоставка за по-голям разход на гориво. Съответно изминатата от самолета дистанция към южната част на индийския океан е по-малка", посочи агенцията.

Анализът на данните от радарите е предоставен от международния разследващ екип, базиран в Малайзия.
Китайски застрахователни компании започнаха да изплащат компенсации на семействата на пасажерите на борда на изчезналия самолет, който се смята, че е катастрофирал в южната част на Индийския океан, съобщи Ройтерс.

Най-голямата застрахователна компания в страната "Чайна лайф" е изплатила на семействата на седем от пътниците общо 671 000 долара.

(БТА)

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase