Председателят на ЕК Жозе Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще разположи наблюдатели в Украйна, ако до дни не бъде постигнато споразумение за изпращане на представители на ОССЕ. Това се посочва в решенията на Европейския съвет по отношение на Украйна, приети рано тази сутрин.

ЕС подкрепя народа на Украйна и правото му да избира сам своето бъдеще, пише в документа. Допълва се, че ЕС е готов да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с Киев, но не се посочва срок за това. Предвижда се първата среща по политическия диалог с Киев да бъде през април, след като днес бъде подписана политическата част от споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна.

Още по темата
Украинското правителство трябва бързо да започне амбициозна програма за структурни реформи, включително борба с корупцията и мерки за повишаване на прозрачността на всички фискални операции, пише в заключенията. Европейският съвет решително осъжда незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, и няма да го признае.

Европейският съвет отправя искане към ЕК да направи оценка на правните последици от присъединяването на Крим и да предложи икономически, търговски и финансови ограничения по отношение на Крим, които да бъдат въведени в кратки срокове.

ЕС разширява наказателния списък срещу руски граждани и подкрепя преустановяването на преговорите за присъединяване на Русия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и към Международната агенция по енергетика.

Европейският съвет настоява да бъде постигнато споразумение за мисия на ОССЕ в Украйна възможно най-скоро, а ако в следващите дни това не стане, ще бъде разположена мисия на ЕС. Европейският съвет заявява, че всякакви по-нататъшни действия на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна ще доведат до допълнителни и мащабни последици за отношенията между Европейския съюз и Русия в широк спектър от икономически области. Европейският съвет отправя искане към ЕК и държавите от ЕС да подготвят евентуални целенасочени мерки.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase