Сергей Наришкин. Снимка: архив, Ройтерс

Санкциите срещу Русия са опит на западни политици да се оправдаят пред общественото мнение и да прехвърлят на Русия "отговорността за собствените си провали", заяви пред руския парламент председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него "провалите" на тези политици са предизвикали в Украйна "хаос, крайно дълбока политическа криза и човешки жертви".

Още по темата
"Езикът на санкциите обаче никога не е решавал подобни проблеми и изобщо не е съдействал за укрепване на международното право", изтъкна той. "Санкциите са нож с две остриета", добави Наришкин.

"Ще видим как ще подкрепят тази политика и дали ще я подкрепят западните избиратели и данъкоплатци, щом усетят на гърба си отрицателния й ефект", каза той.

"Светът не е шахматна дъска, в него живеят реални хора със свободна воля, а не пешки и кралици, местени по шахматната дъска от нечия ръка", добави председателят на Думата.

По-рано днес Наришкин писа на личния си сайт, че във връзка с разширяването на санкциите на САЩ срещу официални лица от Русия си припомнил палето от баснята на Крилов, което лаело по слона.

Сергей Наришкин е включен в разширения списък със санкции, публикуван вчера от САЩ, наред с още 14 руски официални лица и петима бизнесмени, напомня агенцията.

По думите на Наришкин събитията в Украйна са първи пример за износ на "арабска пролет" на европейска територия. Западните и украинските партньори на Русия демонстрират според него "избирателно отношение" към международноправните норми, без да разбират "съответните последици".

"Нима още не всички европейци са осъзнали, че сценарият на "арабската пролет" бе всъщност за пръв път изнесен на територията на европейския континент и пак там един вид "успешно" реализиран?", попита политикът.

Според него "украинският Майдан с всичките му опасни изцепки може да се повтори сега във всяка от тези страни" на Запад, посочва агенцията.

Всички събития около Украйна днес "пряко засягат" международната сигурност и "тъй грубата намеса на Запада" във вътрешните работи на Украйна "критично подкопава стратегическия баланс в света", смята Наришкин. Това заплашва "не само Русия, а сигурността на редица държави в Евразия", предупреди руският държавник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase